Studenti iz RS-a sve više stiču akademska zvanja u Srbiji

Odlazak studenata je veliki problem za javne univerzitete u RS-u.


Foto: STUDOMAT / Freepik

Sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz bh. entiteta RS odlučuje se da dalje školovanje nastavi u susjednoj Srbiji.

Advertisements

Naime, iako su u RS-u iz godine u godinu sve bolji uslovi studiranja, brucoši se ipak odlučuju da svoje akademsko znanje stiču na Beogradskom ili Novosadskom univerzitetu, čemu ide u prilog informacija da na ova dva javna univerziteta studira oko 17.000 studenata iz RS-a.

Dejan Pudar, predsjednik Udruženja studenata RS u Srbiji, rekao je za “Nezavisne novine” da je svake godine sve veći broj dolazaka studenata iz RS u Srbiju.

 – Prema našim procjenama, ove godine imamo najveći broj dolazaka do sada, to je od 2.500 do 3.000 studenata, a od tog broja samo 1.500 njih je upisalo fakultet tehničkih nauka (FTN) na ova dva javna univerziteta, kazao je Pudar.

Prema njegovim riječima, oko 85 odsto studenata koji su studirali u Novom Sadu nakon završetka studija tu i ostaju.

 – Pored FTN-a, najviše studenata se upisuje na medicinske fakultete, kao i fakultete fizičkog vaspitanja i sporta, dok se najmanji broj odlučuje za prirodno-matematičke fakultete, kazao je Pudar.

On ističe da je Bijeljina grad iz kojeg dolazi najveći broj studenata, ali, kako kaže, sve je više i studenata iz Banjaluke.

 – Već dugi niz godina veliki broj studenata dolazi iz Hercegovine, ali pored svih ovih gradova, tu su i studenti iz Banjaluke, Dervente i Prijedora, kazao je Pudar.

Da je odlazak studenata iz RS veliki problem za javne univerzitete u RS-u, za “Nezavisne novine” potvrdio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, koji kaže da za to postoji više razloga.

Advertisements

 – Prvi razlog je taj što na ova dva univerziteta u Srbiji rade veoma dobru promociju na prostoru cijele Srpske i na taj način nude studentima bolje uslove studiranja, kazao je Gajanin, dodajući da to isto rade i oba javna univerziteta u RS-u, zajedno sa Vladom, ali da to nije urodilo plodom.

 – Ovo pitanje je veoma ozbiljno i mislim da ono treba da se riješi na nivou vlada Srpske i Srbije, između dva resorna ministarstva. Ako se ovako nastavi, mi ćemo dovesti u pitanje opstanak naša dva javna univerziteta u Srpskoj, kazao je Gajanin, dodajući da je ovogodišnja brojka veliki gubitak za univerzitete u Srpskoj.

 – Uslovi studiranja u Srbiji za studente iz Srpske su isti za sve, kao i obrnuto, međutim uslovi za studiranje kod nas su povoljniji počevši od toga da studenti imaju besplatan smještaj, a oni koji se kvalifikuju na budžet imaju besplatno školovanje, kazao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, na narednoj sjednici Senata će biti riječi o ovoj temi.

 – Ne možemo činiti dobro za javne univerzitete u Srbiji na štetu javnih univerziteta u Srpskoj, zaključuje Gajanin.

Marko S. iz Hercegovine ističe da nije iznenađujuća informacija da svršeni srednjoškolci i dalje u velikom broju odlaze u Srbiju na studiranje i pored boljih uslova studiranja ovdje, a kako kaže, prije svega misli na školarinu i ostalo što ide uz studije.

 – Tako je bilo i kad sam ja završio srednju školu, 2012. godine. Od 22 učenika iz mog odjeljenja gimnazije, fakultet je upisalo 20, a čak 17 u Srbiji. I te godine je u Srpskoj bilo mnogo jeftinija školarina u odnosu na Srbiju, kazao je Marko, dodajući da je možda razlog tome da češće odlaze u Srbiju taj što je tamo lakše položiti predmete i dati uslov na pojedinim fakultetima nego u RS-u, drugačiji je način bodovanja i ostalo.

 – Mnogi tamo idu i zato što ide većina njihovih drugova iz razreda, to se može uzeti kao razlog, a naravno, jer žele i da promijene sredinu, da vide kako je to van Srpske. Svakako je tačno da su uslovi studiranja u RS-u sada veoma dobri, ali opet bi se moglo raspravljati o kvalitetu obrazovanja kod nas, kazao je Marko.