Studenti iz BiH se mogu prijaviti za praksu u njemačkim firmama

Prijave su otvorene do 16. novembra, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.


njemacka

Online prijave za stipendije Njemačke privrede za zemlje Zapadnog Balkana za ljeto 2022. godine otvorene su do 16. novembra, saopćeno je iz Njemačke ambasade u BiH.

Od pokretanja ove inicijative, od 2003. godine, praksu je dobilo više od 600 stipendista u više od 80 njemačkih preduzeća, a žene su činile više od polovine ukupnog broja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Stipendijski program otvoren je za studente iz BiH, Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Kroz ovaj program provodi se praksa u trajanju od tri do šest mjeseci u vodećim njemačkim preduzećima, a učesnicima se omogućava profesionalni i lični razvoj koji im omogućava dobijanje adekvatnog radnog mjesta nakon povratka u svoju zemlju.

Istovremeno, učesnici stiču ogromno iskustvo i brojne kontakte u privredi te se tako jačaju bilateralni odnosi kako s Njemačkom tako i među zemljama regiona.

Program stipendiranja je zajednička inicijativa istočnog odsjeka Njemačke privrede i Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Njemačke, pokrenuta 2003. godine.

Prijave se mogu izvršiti putem linka.