Studenti, imamo odlične vijesti: Objavljena prva Harry Potter kuharica!

Kuharicu mogu koristiti i sami početnici koji su zaljubljenici u serijal "Harry Potter".


D337mErXoAAVlNQ
Foto: Wizarding World

Uz 20. godišnjicu premijere prvog filma o Harryju Potteru u izdanju Lumena na hrvatskom jeziku je objavljena prva “Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije”, s više od četrdeset recepata nadahnutih popularnim serijalom.

Još od prvog izdanja knjige “Harry Potter i Kamen mudraca” J.K. Rowling iz 1997. ne prestaje zanimanje za priču o dječaku kojemu sudbina nije bila naklonjena, no sam se pobrinuo da ju promijeni. Svaki novi nastavak postao je hit, a Harry se odavno iz korica knjige odšetao u filmove, predstave i sveprisutan ‘merch’.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zarada od cijelog književnog i filmskog serijala, kao i od proizvoda vezanih uz Harryja Pottera, mjeri se u milijardama, a kontinuirana ‘pottermania’ opstaje zavaljujući velikoj bazi obožavatelja, sad već nekoliko generacija koji u toj bezvremenskoj priči o borbi dobra protiv zla pronalaze podršku za razna razdoblja u svojim životima. Upravo objavljena kuharica, bestseller New York Timesa, donosi recepte koji su nastali nadahnuti pričom, a dio njih su ono što se za velikim stolom tijekom obroka u Velikoj dvorani Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts magično pojavljivalo pred učenicima, prenosi Hina.

Podjednak je broj slanih i slatkih recepata koji će čitatelje već po nazivima podsjetiti na omiljene likove i priču. Tu su pogače posvećene Harryjevu ožiljku u obliku munje – podsjetniku na susret s Voldemortom, štapići kao iz Ollivanderove trgovine, “ružni” kruščić Mimbulus Mimbletonia, Slytherinova zmija od kiselog tijesta – zubato čudovište bazilisk i najbrža metla na svijetu Nimbus 2000.

Uvršteni su i recepti za Harryjevu omiljenu pileću pitu kao i jorkširske poslastice, krafne iz Medičarnice, Lunine duhočale kojima se mogu vidjeti umolaže, fascinantan dvorac Hogwarts, Hermionina torbica s perlama, Hagridovi kolačići, tvrdi, ali ipak manje kameni i lomljivi nego u knjizi, te replika Harryjeve prve rođendanske torte u životu “Happee Birthdae Harry” koju mu je ispekao Hagrid, ali potom i slučajno sjeo na nju.

S obzirom na to da su mnogi čitajući romane i gledajući filmove zamišljali kakav okus imaju delicije koje su jeli Harry, Hermiona i Ron, urednica Miroslava Vučić kaže da je to već dugo najiščekivanija knjiga, a i prvo je svjetsko izdanje službene Harry Potter kuharice, piše bljesak.info.

Po njezinim riječima, svako može probati napraviti nešto iz kuharice jer se sastojci za svaki recept mogu kupiti u našim prodavnicama, predočeni su jasni koraci pripreme, a postoje i veganske, vegetarijanske i bezglutenske varijante jela. Vjeruje da kuharicu prema ovim receptima mogu koristiti i sami početnici, treba samo obratiti pažnju na broj munja u receptu – jedna je za jednostavnija jela koje uz pomoć nekoga mogu pripremiti i desetogodišnjaci, a ako ih je pet riječ je o jelima koja jesu zahtjevnija, ali ih je moguće napraviti.