Dekan objasnio zašto studenti moraju imati covid-potvrdu

Turk tvrdi da je fakultet uoči akademske godine anketirao uposlenike te otkrio da je više od 90% vakcinisano ili da je preboljelo covid.


Foto: Arz
Foto: Arz

Studenti koji nemaju važeću EU digitalnu covid-potvrdu neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave ni boraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, stoji u obavijesti koju su prošle sedmice dobili studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Dekan fakulteta Nenad Turk takvu je odluku donio i prije što je Nacionalni stožer objavio da studenti neće biti obuhvaćeni mjerom obaveznog testiranja ili predočenja covid-potvrdi od 16. novembra, ali svakome fakultetu Stožer je ostavio mogućnost da odluku o studentima donosi autonomno.

Dekan Turk objašnjava da je covid-potvrda svojevrsni preduslov za organizaciju nastave uživo, piše Jutarnji.

Svjesni negativnih psihosocijalnih učinaka izolacije i nedostatka socijalnih kontakata, a u želji da život što je moguće više bude normaliziran kao u pretpandemijsko vrijeme, te uvažavajući specifičnost studijskog programa – nijedan biomedicinski fakultet ne možete završiti bez velikog dijela praktične nastave, donijeli smo odluku o izravnom obliku nastave na Veterinarskom fakultetu u ovoj akademskoj godini.

Pritom je, tvrdi Turk, velika većina nastavnika, nenastavnog osoblja i studenata pristupila preventivnom vakcinisanu još krajem ljeta.

Kao pripremu za novu akademsku godinu, odlučili su početkom septembra provesti anonimnu anketu među zaposlenicima i studentima.

U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite da će se od 16. novembra uvesti obaveza covid-potvrde u državne i javne službe za sve zaposlenike i sve osobe koje dolaze u takve institucije, i mi smo najprije najavili našim uposlenicima i studentima uvođenje novih protuepidemijskih mjera, a sada smo i odlučili ostati pri odluci da sve osobe koje se nalaze u bilo kojem svojstvu na Veterinarskom fakultetu moraju imati covid potvrde. Uključili smo i studente jer smatramo da i studenti kao punoljetne i odgovorne osobe moraju poštovati iste mjere kao i svi zaposlenici i gosti fakulteta, kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija i osigurala dosljednost propisanih mjera, a u svrhu zaštite svih naših zaposlenika i studenata te sigurnog provođenja nastavnog procesa, kaže dekan.