Studenti i profesori Muzičke akademije u Sarajevu izvest će djela 10 mladih kompozitora iz naše zemlje

Kompozitori su komponovali djela kao odraz najvećeg profesionalizma i odnosa prema ovakvom, historijskom momentu za umjetničku muziku u Bosni i Hercegovini.


akademijascenskih umjetnosti 718787637

Sedamdeset studenata i profesora Muzičke akademije u Sarajevu, pod dirigentskom palicom Emira Mejremića, naći će se na bini Doma oružanih snaga BiH, 25. novembra, na koncertu “Savremenici”.

Djela koja će se naći na koncertu orkestar sprema aktivno već dva mjeseca. Kako pandemijske prilike nalažu, sam proces rada bio je veoma mukotrpan, jer se orkestar nije smio sastati u punom sastavu sve do prve zajedničke i historijske probe, održane 20. novembra 2021.

Orkestar studenata Muzičke akademije u Sarajevu izvest će djela deset mladih kompozitora iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su od AMUS-a dobili priliku da stvaraju umjetnička muzička djela koja će doprinijeti muzičkom stvaralaštvu BiH. Na dan kada obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, mladi kompozitori poklonit će nam muzički spektakl i prenijeti svoju muzičku poruku na jedinstven, umjetnički način, prenosi Klix.

Svoja očekivanja, kao i uzbuđenje uoči koncerta, prenio je dirigent Emir Mejremić:

 – Deset kompozicija koje ćemo izvesti su vrlo zahtjevna i tematski opširna djela. Kompozitori su komponovali djela kao odraz najvećeg profesionalizma i odnosa prema ovakvom, historijskom momentu za umjetničku muziku u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom želim se zahvaliti Upravnom odboru AMUS-a, kao i direktorici Lejli Trnčić, što su 2021. godinu proglasili Godinom klasične muzike. Tako su kroz Fond za kulturne namjene ovi mladi umjetnici dobili priliku da stvaraju nova djela, a sada na koncertu ‘Savremenici’ imaju priliku da ih javno izvedu, na ovaj vrlo važan dan za našu domovinu i veliki trenutak za kulturu.

Program:

 1. Ališer Sijarić Moving Landscape Glitched, za simfonijski orkestar i live interaktivni video Irfan Brković, video Marko Jovančić, fotografija i animacija
 2. Igor Karača Bright Earth
 3. David Mastikosa Necropolis
 4. Dino Rešidbegović Forged
 5. Hajrudin Muhić
 6. Svita za simfonijski orkestar Šerbet
 7. Hanan Hadžajlić Machiavellian Hypomania
 8. Emir Mejremić Elegija za simfonijski orkestar
 9. Marko Simović, violina Belma Alić, violončelo
 10. Mladen Janković Krajiške skice
 11. Svjetlana Bukvić Machina in Dubio, za simfonijski orkestar i elektronski zvuk
 12. Toni Toplan Simfonijska rapsodija

Zbog ograničenog broja mjesta u sali Doma oružanih snaga BiH, ulaz na koncert bit će moguć samo s pozivnicama.