Studenti i kuhanje: U 15 minuta do jednostavnih i jeftinih obroka

Mali se broj studenata ima mogućnost hraniti po restoranima, ili pripremati obroke od skupih sastojaka. Donosimo vam ideje za obroke koji su po studentskoj mjeri.


omlet

Uz malo truda i malo novca možete se odmaknuti od sendviča s narezanom šunkom i sirom ili kuhanja hrenovki. Oko 15 minuta zajedničkog angažmana vas i vašeg cimera/ke bit će dovoljno za slastan obrok. Donosimo neke prijedloge jela, kako ne biste očajavali za maminom kuhinjom.

Samostalni život ima dosta svojih prednosti, međutim i obaveza te odgovornosti. Prestanete vjerovati u magiju koja postoji kod kuće, da kada navečer ostavite neoprano posuđe, ujutro nakon buđenja ono bude oprano. Tako ne postoji niti magija da kada dođete s fakulteta kući, jelo bude pripremljeno, piše srednja.hr

Ukoliko ste prosječan student koji se nema mogućnost hraniti u restoranima i pripremati jela od skupih sastojaka, donosimo nekoliko prijedloga za brze i jeftine obroke.

Tjestenina sa sirom

tjestenina sa sirom

Za ovo jelo potrebni su vam sastojci: tjestenina, maslac i sir. Prokuhate tjesteninu, zatim ju procijedite i na nju stavite maslac. Nakon što promiješate ovu laganu smjesu pospete ju sirom. Vrećica tjestenine u prosjeku je od 1 – 2 KM, mnji maslac možete također kupiti za 1 – 2 KM, a može poslužiti za više ovakvih obroka jer ne bi trebalo stavljati mnogo maslaca, a naribani sir također nije skup, zavisno od vrste koju odaberete. Vrijeme priprame nije duže od 15 minuta.

Riža s gljivama i tikvicama

riza sa gljivama

Riža se kuha oko 15 minuta, prema uputama koje su najčešće napisane na samoj vrećici. U tavi sa strane na maslacu stavite peći tikvice i gljive, koje pri tom posolite. Nakon što je oboje gotovo, istresete rižu koju ste prethodno posuli Vegetom u tavu te dobro promiješate cjelokupni sadržaj. Kilogram riže koji može poslužiti za 3-4 obroka za dvoje je oko 1-2 KM, a konzervirani šampinjoni su oko 1 KM. Ukoliko ne volite tikvice, možete praviti i bez njih. Za pripremanje ovog obroka nije vam potrebno duže od 15 minuta.

Portugalska salata

portugalska salata

Ponovno je tjestenina jedan od sastojaka. Nakon što ju skuhate, ohladite je hladnom vodom i zatim dodajte tunjevinu, sir nasjeckan na kockice, naribane kisele krastavce, te promiješati s vrhnjem, majonezom i senfom, te dodati začine po želji. Ovakav je otprilike originalni recept salate, no naravno u slučaju da nemate ili ne volite određene sastojke, možete koristiti kukuruz ili grašak, sjeckanu mrkvu ili papriku i slično. Preljevi također mogu biti varijabilni. Sastojci za ovu salatu koštaju nešto više, međutim većina njih se može iskoristiti za pripremu više obroka.

Krompir sa zeljem i mesom

piletina

Kuhati krompir desetak minuta, te prije nego će biti potpuno gotov, ubaciti u istu posudu oprano zelje. Budući da zelje samo ispušta vodu, nakon 2-3 minute izbacite vode toliko da sastojci samo ostanu prekriveni njome i dodate suncokretovo ili maslinovo ulje te još nekoliko minuta kuhate sadržaj. S druge strane u tavi popržite meso po želji i potrebi, te eventualno začinite Vegetom ili kojim drugim začinom. Ukoliko ne volite zelje, skuhani krompir možete izmiksati i napraviti pire kao prilog.

Omlet sa sirom

omlet sa sirom

Za pripremu omleta za jednu osobu bit će dovoljna dva jajeta, maslinovo ulje ili maslac i 10 g topljivog sira. Jaja razbij u posudu, začini ih soli i paprom pa ih dobro umuti. Tavu stavi na laganu vatru kako bi se dobro zagrijala. U posebnu posudu naribaj sir. Na tavu dodaj pola kašike maslinovog ulja (može i suncokretovo) pa dodaj jaja. Laganim pokretima pusti da se jaje razlije po čitavoj površini. Kada vidite da se omlet s donje strane počeo odvajati od tave, pospi ga sirom. Pomoću kuhinjske lopatice digni jednu polovicu pa preklopi. Kada dobije lijepu zlatnu boju, makni s tave.

Omlet sa sirom možeš dodatno začiniti sitno sjeckanim peršinom, kockicama dobrog, slanog sira ili svježim povrćem, ovisno o sezonskoj ponudi.