Studenti Građevinskog fakulteta UNSA posjetili “srce” Vodovoda: Upoznavanje sa procesom rada i naporima koje “ViK” ulaže da bi grad imao dovoljne količine vode

Studenti II ciklusa studija Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za hidrotehniku i okolišno inženjerstvo, sa profesoricama Eminom Hadžić i Hatom Milišić posjetili su Podcentar Bačevo pri Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo.


Studenti Gradjevinskog fakulteta UNSA posjetili srce Vodovoda

Njihovi domaćini bili su Nuradin Hajro, glavni koordinator Podcentra Bačevo i Benjamin Kardaš, glavni inžinjer za tehnološke objekte vodovoda. Tom prilikom studentima su predstavili procese koji se odvijaju u ovom izuzetno značajnom dijelu „Vodovoda i kanalizacije“.

– Došli ste u srce Vodovoda, kazao je na početku Hajro.

Profesorica Emina Hadžić navela je da je studentima značajno da vide glavno izvorište za snabdijevanje grada vodom.

313572660 683729826427837 591659597393033930 n

– Također da vide i sve objekte o kojima slušaju kroz mnoge predmete tokom studija, kako to funkcioniše, koliko sam vodovodni sistem ulaže napora i „VIK“ kao organizacija, da bi grad imao dovoljne količine vode. Osim tih objekata željeli smo da im pokažemo i infiltracione objekte, znači koje količine vode treba dodati u podzemlje, a sa ciljem sa druge strane i zaštite samog izvorišta. Nije samo da vidimo objekte već i da vidimo koja je to problematika da bi oni mogli na konkretnim primjerima, kako i rade, da rješavaju problematiku zaštite voda Sarajevskog polja jer mislimo da je to poligon koji bi trebao biti od interesa i studentima ali i naravno kada budu budući stručnjaci, da znaju nešto o sistemu. Veoma je značajna i komunikacija sa ljudima koji ovdje rade, te da se pronađu u praksi kada budu tražili posao, kazala je profesorica Hadžić.

Student Emin Efendić kazao je da je ovo značajno iskustvo jer im nedostaje prakse, a da na ovaj način mogu povezati praktični dio sa teorijom koju uče na fakultetu.