Studenti farmacije dobijaju prve virtuelne laboratorije

Uvođenjem virtuelnih laboratorija omogućava se učenje na daljinu, ali i smanjuje se izlaganje toksičnim hemikalijama.


virt.lab
Foto: Akta.ba

Izvođenje praktične nastave je važan i neizostavan dio obrazovanja farmaceuta u kojem se stiču sva neophodna znanja i vještine. Međutim, u nekim slučajevima, kao što su nedostatak prostora, vremena i ekonomskih resursa ovaj vid usavršavanja i obrazovanja može biti otežan.

Razvojem informatičkih tehnologija ovaj potencijalni problem bi se mogao prevazići konstrukcijom virtuelnih laboratorija pomoću tzv. Virtual Reality tehnologija (VR tehnologija). Na ovaj način mogu se simulirati procesi i aktivnosti koji se odvijaju u stvarnom laboratoriju, bez bilo kakvih ograničenja. Uvođenjem virtuelnih laboratorija omogućilo bi se učenje i usavršavanje na daljinu, ali i smanjilo izlaganje toksičnim hemikalijama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Projekat Virtuelne laboratorije u obrazovanju farmaceuta finansiran je kroz Javni poziv Ministra nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, u okviru inovativnih interdisciplinarnih istraživanja, te omogućava podizanje i unapređenje obrazovnog sistema.

 – Ovim projektom studentima Farmaceutskog fakulteta po prvi put će se omogućiti virtuelna laboratorija u kojoj će moći sticati znanja i vještine uz pomoć virtuelne tehnologije. Prioritet modernizacije i unapređenja nastave u skladu je s Agendom 2030. i jednim od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

Napominju da je u saradnji sa kolegama s Elektrotehničkog fakulteta u toku razvoj softwarea i i VR/AR okruženja za virtuelnu apoteku koja će sadržavati sve bitne elemente potrebne za učenje studenata i pripremu za budući rad u apoteci. Centralna apoteka Javne ustanove Apoteke Sarajevo služi kao model za rad i razvoj ove virtuelne apoteke, piše Akta.ba.