Studenti Fakulteta političkih nauka UNSA učestvovali na obilježavanju Dana italijanskog dizajna

Studenti su obilježili Dan italijanskog dizajna.


Snimka zaslona 2022 03 29 223348
Foto: Unsa.ba

Dana 23. marta 2022. godine, obilježen je Dan italijanskog dizajna – Italian Design Day, u prostorijama Vijećnice u Sarajevu na kojoj su učestvovali i studenti prve godine prvog ciklusa Odsjeka za Međunarodne odnose i diplomatiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu sa predmetnom profesoricom Sarinom Bakić.

Nj.e. ambasador Marco Di Ruzza, te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, riječima dobrodošlice pozdravili su prisutne. Gosti su imali priliku pogledati kraći film „The Power of the Archive“, kroz koji je predstavljen rad Renza Piana, jednog od najznačajnijih italijanskih modernih arhitekata, sa osvrtom na važnost arhiva i uloge u obrazovanju mladih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Film je predstavila Francesca Molteni, osnivačica agencije MUSE, a o arhivskoj građi u Bosni i Hercegovini su govorili zamjenik direktora Arhiva BiH, Fuad Ohranović, te profesor Adi Ćorović. Fokus je bio i na Ars Aevi savremenoj umjetnosti i izgradnji muzeja za trajno smještanje umjetničkih kolekcija, što je online predstavila arhitektica Emanuela Baglietto, a ideju i prikaz projekta izgradnje muzeja su promovisali osnivač Ars Aevi kolekcije Enver Hadžiomerspahić, te profesorica i direktorica gradskih muzeja Senka Ibrišimbegović.

Profesorica Sarina Bakić je omogućila studentima Fakulteta političkih nauka da prisustvuju ovom događaju, te da na ovaj način prošire znanja iz predmeta Međunarodni kulturni odnosi, ali i da spoznaju način na koji Italija promoviše svoju kulturu i odašilje pozitivan utjecaj u našoj zemlji, napisali su na web stranici fakulteta.