iOS 15.4 uzrokuje brže pražnjenje baterije u iPhone uređajima

Apple je izdao najnoviju verziju operativnog sistema za iPhone.


ios
Foto: Envato

Apple je izdao najnoviju verziju operativnog sistema za iPhone. U pitanju je iOS 15.4 verzija, koja uz mogućnost otključavanja telefona pomoću Face ID-a s maskom, nove emojije, novu glasovnu opciju za Siri i druge značajke i ispravke grešaka za iPhone, donosi i drastičan pad performansi baterije.

Tako s ažuriranjem na iOS 15.4, korisnici prijavljuju probleme kao što su iPhone 13 Pro Max koji traje samo pola dana, iPhone 11 koji gubi 80% baterije u roku od 24 sata uz dva sata uključenog zaslona i slično. Naravno, problem sa kompromitiranom autonomijom baterije ne javljaju svi, ali je prisutan kako kod novijih iPhone modela, tako i kod starijih, piše Tuzlanski.ba.

Trenutno je nepoznato što uzrokuje problem s povećanom potrošnjom baterije. Neki korisnici sumnjaju da je problem u 120 Hz ProMotion funkciji na zaslonu koja se postiže dosta češće. Zvuči uvjerljivo, ali ovo može biti samo dio problema, jer samo iPhone 13 Pro i Pro Max imaju ProMotion funkciju, a pogođeni su i modeli koji nemaju takvu funkciju. Apple za sada nije objasnio o čemu se radi, no nadamo se da će problem uskoro biti riješen.

Osim problema s baterijom, iOS 15.4 donosi ispravku 39 sigurnosnih problema, 100 novih emojija, novi glas za Siri, uz mogućnost dodavanja podataka o vremenu i datumu bez potrebe za internetom, podrška za EU Covid-19 digitalnu putovnicu unutar Apple Walleta, poboljšanja aplikacije Podcasts, unapređenja za Apple Pay i još mnogo toga.