Student završne godine medicine objasnio: Zašto studenti iz Tuzle idu u Srbiju na vakcinaciju?

Student završne godine medicine iz Tuzle za STUDOMAT je opisao proces vakcinacije studenata u Srbiji te zašto su studenti iz Tuzle odlučili ići preko granice da prime vakcinu.


ahmed pasalic vakcinacija

Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

Međutim, kako kažu studenti, vlast iz Tuzle ne može ispuniti njihove zahtjeve jer kako kaže ministar zdravstva Tuzlanskog kantona “odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine” te ista ne može biti donesena na nivou kantona.

Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Mostaru uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

Treba istaknuti da su studenti medicine sa Univerziteta u Banjoj Luci već započeli sa procesom vakcinacije.

Nakon što su ignorisani od strane vlasti, studenti medicine iz Tuzle idu u Srbiju na vakcinaciju

Ideja o vakcinaciji studenata Medicinskog fakulteta započela je prije više od dva mjeseca, kada su smatrali da će biti uvršteni na listu prioriteta zajedno sa zdravstvenim radnicima.

 – Zvuči nevjerovatno, ali studenti Medicinskog fakulteta, posebno studenti koji obavljaju klinički staž se ne smatraju zdravstvenim kadrom, pa smo vakcinaciju morali potražiti pod posebnom stavkom. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja kontaktiranja nadležnih organa u Tuzlanskom kantonu i FBiH, odlučili smo da kao jedna grupa studenata 6. godine Medicinskog fakulteta obratimo se Ministarstvu zdravlja Srbije, za STUDOMAT je rekao Ahmed Pašalić, student 6.godine Medicinskog fakulteta UNTZ.

On smatra da je vakcinacija studenata šeste godine prioritetna, posebno jer su obavezni da provedu 12. semestar u zdravstvenim ustanovama, gdje se svakodnevno nalazi veliki broj pacijenata, pa i onih potencijalno COVID pozitivnih koji dolaze u kontakt sa studentima.

 – S druge strane, vakcinacija nastarijih studenata bi bio dobar primjer ostalim kolegama, kako bismo na kraju imali vakcinisane sve studente i uspjeli od oktobra vratiti se starom režimu školovanja, koji je koliko-toliko kvalitetniji od online studiranja, dodaje Ahmed.

Vakcinacija za studente iz Tuzle u Republici Srbiji planirana je za 23. maj kada će organizovanim, ali i privatnim prijevozom otići preko granice da bi primili prvu dozu vakcine.

Jedna manja grupa studenata je već dobila vakcinu u Srbiji u nedjelju, 16.maja. Zanimalo nas je kakva su iskustva sa procesom vakcinacije u Srbiji.

 – Riječ je manjoj grupi studenata koji nisu mogli ići na vakcinaciju 23. maja. Studenti su u prijatnom okruženju domaćina na Institutu Batut u Beogradu vakcinisani. Svi studenti su prošli bez akutnih reakcija na vakcinu. Proces vakcinacije je izuzetno organizovan. Prije vakcinacije se obavi pregled kod ljekara, nakon čega se izvrši proces vakcinacije, dobije potvrda sa QR kodom koji se može korisiti bilo gdje u svijetu kao dokaz o vakcinaciji. Poslije vakcinacije se ostaje na opservaciji, nakon čega su vakcinisani slobodni za dalje aktivnosti. Preporučuje se da tog dana niko ne konzumira alkohol, te da smanji fizičku aktivnost. Nus pojave nakon vakcine su kod svih bile u obliku blažih simptoma, uključujući umor, blago povišenu tjelesnu temperaturu, bol u ruci, a većinom su se povukle u roku od 24 sata, rekao je Ahmed za STUDOMAT.ba.

Pitali smo i kakvi su planovi u budućnosti povodom teme vakcinacije studenata iz Tuzle.

 – Ukoliko vakcine za sve studente UNTZ ne budu planirane u narednom periodu, inzistirat ću na vakcinaciji studenata u susjednoj državi. Nadam se da će ova priča poslužiti da probudi nadležne da riješe i ovaj problem, te da svojim mladim pošalju poruku kako brinu i razmišljaju o njima, poručio je na kraju razgovora za STUDOMAT Ahmed Pašalić, student završne godine Medicinskog fakulteta UNTZ.