Naučno potvrđeno: Osobe koje imaju sestru – sretnije su!

Sretnicima koji imaju sestru i u ovoj prilici preporučujemo – zagrlite je što češće.


sisters making selfie

Osoba koja vam je po genetskom naslijeđu najsličnija nisu ni otac ni majka, već je to vaš brat ili sestra. I oduvijek se iz životnih iskustava znalo da je najposebniji odnos unutar porodice onaj koji sestra ima prema braći.

Jednu od brutalnih, ali i egzaktnih potvrda pokazuje i crna hronika. U često zamršenom kolopletu porodičnih veza, emocija i iskušenja, zločini se, nažalost, događaju u svim mogućim rodnim relacijama, ali sudski arhivi su nepogrešivo tvrde – u cijelom svijetu apsolutno najrjeđi su slučajevi da je sestra povrijedila ili ubila brata.

U tom posebnom emotivnom svemiru i obrnuti proces je poseban – sestra se nekako najviše voli, voli na poseban način.

Nedavno je na tu temu stigla još jedna zvanična potvrda.

Istraživanje provedeno na dva britanska univerziteta uključilo je mlade između 15 i 25 godina starosti, koji su odgovarali na pitanja o emocionalnim odnosima u njihovim porodicama i glavni zaključak svodi se na konstataciju: svi oni koji su odrasli s jednom ili više sestara – uglavnom su sretnije osobe.

Analiza je pokazala da sestre potiču ostatak porodice na otvorenije izražavanje osjećaja, čime istovremeno jačaju koheziju u porodici. Osjećaji i razgovaranje o o njima temelj su dobrog mentalnog zdravlja, a upravo su sestre, odnosno ženska djeca, predvodnici takvog ponašanja.

Još puno ranije stručnjaci za mentalno zdravlje su naglašavali činjenicu da je ljubav jedne sestre prema bratu jedna od najčistijih i najbezuslovnijih i zato su zločini te vrste vrlo rijetki, te se uglavnom dešavaju u ruralnim sredinama, prenosi Edukacija.info.

– Odnos između djece istih roditelja temelji se na vrlo burnim emocijama. Kad se radi o osobama istog spola, ne možete isključiti faktor neprevaziđene zavisti, koja je potpuno prirodna, te vrlo često ima i takmičarskih poriva. Međutim, u slučaju različitog spola djece, ženska osoba po pravilu ima ulogu iskazivanja nježnosti, između ostalog jer takva vrsta odnosa predstavlja mali nesvjesni, intuitivni ispit za neko njeno buduće majčinstvo, svojevremeno je ustanovila Aleksandra Janković, beogradski psiholog.

Eto, dakle, sretnicima koji imaju sestru i u ovoj prilici preporučujemo – zagrlite je što češće.