Student u samo tri godine završio četverogodišnji studij s prosjekom 10

Za samo tri godine završio je četvorogodišnje studije i to sa prosjekom deset!


trivko kukolj
Trivko Kukolj / Foto: Privatna arhiva

Trivko Kukolj, student istraživačkog modula studija fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu, dobitnik je nagrade “Najbolji student Sveučilišta u Novom Sadu” za proteklu školsku godinu. U samo tri godine završio je četverogodišnje studij fizike i to s odličnim prosjekom.

Osnovnu školu Kukolj je završio u Novom Kneževcu, a potom upisao matematičko odjeljenje Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Matematiku, fiziku i informatiku predavali su mu profesori sa PMF-a i taj opseg tema i njihova razina, najviše mu se svidjela. Tako je odlučio da visoko obrazovanje nastavi u Novom Sadu, piše Blic.rs.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iako se opredijelio za fiziku, trudi se paralelno učiti i matematiku, s obzirom su to usko povezana područja. Magistarski program je nastavio u inozemstvu, u Institutu Weitzman u Izraelu.

Nemam neki poseban odgovor kad me ljudi pitaju kako sam uspio da za tri godine završim studij s odličnim prosjekom. Samo završavanje fakulteta u nekom roku nikad nije bilo prvi cilj. Jednostavno sam si htio zadati izazov i raditi najbolje što mogu iz dana u dan. Kao rezultat toga ispostavilo se da sam završio studij nešto ranije. Odricanja i ljubavi ima u jednakoj mjeri, pritom uz dobru organizaciju sve se može postići, kaže Kukolj.

Nažalost, u školama se, kaže Kukolj, fizika često uči tako što se identificira što je neki pojam, kako se računa, kako je povezan s ostatkom gradiva, ali rijetko se zapitamo “zašto je to bitno?” Kao posljedica ovakvog načina rada, smatra da učenici fiziku smatraju, u najboljem slučaju, kao zabavnu znanost koja im neće donijeti posao, a mnogo češće kao bauk koji će proći čim se škola završi.

Imao sam sreće, s obzirom da sam uspio te početne prepreke prijeći ranije, bez razvijanja straha. To mi je omogućilo da cijenim što fizika može pružiti – rad u nauci, ali isto tako i vještine za snalaženje van akademije, kao na primjer logika, procjenjivanje, pojednostavljanje (aproksimiranje) koje su potrebne u bilo kojem drugom poslu, kaže.

Kroz studij je imao privilegiju baviti se poljima kao što su kvantna mehanika i opća relativnost, što zahtijeva puno kreativnosti. Danas je u Izraelu. Prije dvije i po godine na ovom Institutu je proveo ljeto na studentskoj praksi. Odlična iskustva, dovela su ga tamo na dvogodišnji magistarski program.

Trenutno se bavim gravitacijom i kvantnom teorijom polja, područjima na rubu današnje teorijske fizike. Zaista sam prezadovoljan studijskim programom, imam priliku učiti od vrhunskih profesora. Tempo predavanja je nešto brži i očekuje se više samostalnog rada, rekao je.

Najviše razmišlja o magisteriju i doktoratu. Kada nije na rubu teorijske fizike, Kukolj voli svirati gitaru. Najviše klasični blues, inspiriran glazbenicima kao što su Joe Bonamassa i Erik Gales. Očekuje da će kroz par godina redovno nastupati.