Student u pet minuta zapamtio broj od 630 cifri i postao svjetski prvak u memoriji

21-godišnji student pobjednik je Svjetskog takmičenja u pamćenju koje se ove godine održalo u Njemačkoj.


Foto: Screenshot - YouTube

Imate problema s pamćenjem nečijeg imena ili se borite da se sjetite određene riječi? Ako se osjećate bolje – i Andrea Muzii, inače svjetski prvak u pamćenju, s vremena na vrijeme zaboravi stvari.

Advertisements

Muzii, 21-godišnji talijanski student koji se baš i ne uklapa u stereotip štrebera, nova je zvijezda njemačkog Međunarodnog udruženja memorije (IAM).

Između ostalog, Andrea je uspio zapamtiti 630-cifreni broj u roku od pet minuta, rekao je za organizator takmičenja Steffen Buetow, dodavši da će, potvrdi li se i službeno, to značiti da je oborio svjetski rekord, prenosi Index.hr.

Muzii je bio prvi u svih deset disciplina u sklopu takmičenja MemoryXL, na kojem je osvojio rekordna 8594 boda, što ga je svrstalo u sam vrh među 1700 takmičara.

Advertisements

Ne osjećam se posebno, kaže u intervjuu iz svoje kuće u sjevernom Rimu i dodaje:

To je nešto što sam postigao samo vježbanjem, nisam imao posebne predispozicije za to.

Takmičenje je ove godine održano u istočnonjemačkom gradu Torgelowu. Svjetsko prvenstvo u pamćenju organizovano je takmičenje koje se kontinuirano održava od 1991. godine.

Sudionici nastoje zapamtiti što više informacija u određenom razdoblju u deset različitih disciplina, među kojima je pamćenje brojeva u roku od jednog sata, pamćenje brojeva u roku od pet minuta, historijski datumi u pet minuta, pamćenje nizova riječi, pamćenje binarnih cifara u roku od trideset minuta ili pamćenje redoslijeda pomiješanog špila igraćih karata.