Studentske finansije: Koliko se novca može uštedjeti ako se tuširate hladnom vodom

Nijemci izračunali koliko se novca mjesečno može uštedjeti tuširajući se hladnom vodom.


Foto: Envato
Foto: Envato

Hladan tuš štedi novac. Naime, trenutna cijena električne energije prema Saveznom udruženju industrije energije i vode (od srpnja 2022.) je 37,30 centi po kilovatsatu (kWh).

Preračunato, to znači prosječne troškove električne energije od oko 1.300 eura za kućanstvo koje godišnje troši 3500 kWh. Ogromna svota, a na sreću, ona se može smanjiti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Iznad svega, ponašanje pri grijanju ima ogroman utjecaj na troškove električne energije, prema informacijama Süddeutsche Zeitung (SZ).

SZ citira Stadtwerke München da grijanje troši oko 80 posto energije koju privatno kućanstvo kupuje.

Ali čak i promjena dnevne rutine štedi energiju, a time i novac. Ne palite više kuhalo za vodu, gasite svjetla kad izlazite iz kuće, ne ostavljajte upaljenu klimu s otvorenim prozorima: ako se pridržavate nekoliko pravila, možete izbjeći šok kada vidite račun za režije. Hladan tuš također ima potencijal uštede, prenosi Fenix-magazin.de.

Udruga potrošača energije izračunala je da svaki građanin godišnje mora izdvojiti više od 600 eura za tuširanje toplom vodom.

Izračun se temelji na svakodnevnom jedanaestominutnom tuširanju na 40 stepeni Celzijevih i cijeni električne energije od 30 centi/kWh.

Prema podacima Udruge potrošača energije, dnevno bi se potrošilo oko 176 litara vode i 6,1 kWh energije. Samo za tuširanje, navodi se, izašlo bi ukupno 668 eura troškova struje. Ako se samo tuširate hladnom vodom, na taj biste način trebali uštedjeti cijelih 400 eura.

Hladni tuševi nisu dobri samo za vaš novčanik, već su dobri i za vaše zdravlje. Od tuširanja hladnom vodom manje je vjerovatno da ćete se razboljeti, pokazalo je nizozemsko istraživanje.

Hladno tuširanje potiče cirkulaciju krvi i tako mogu ojačati vezivno tkivo i poboljšati ten.

Tuširanje hladnom vodom trebalo bi pomoći u mršavljenju. U izvješću Deutschlandfunk Nova, trećeg programa Deutschlandradia, navodi se da hladni podražaji aktiviraju smeđe masne stanice u tijelu koje sagorijevaju kalorije.

Protuupalni učinci govore i za jutarnje buđenje. Hladnoća ublažava i stres. Prema Deutschlandfunk Nova, istraživanje je pokazalo da hladna voda aktivira simpatički živčani sitem, čime se oslobađaju hormoni sreće i aktivnosti.

Ako bolujete od prethodnih bolesti poput kardiovaskularnih problema, nemojte se tuširati hladnom vodom bez konzultacije s liječnikom. Osjetljive skupine poput trudnica i djece također bi se trebale suzdržati od hladnog tuširanja.