Student sa svim desetkama: Nije problem postići visoke ocjene, samo ako uradite ovo

Bojan je upisao sve desetke, a samo na prvoj godini je izlazio septembarski rok, dok je u narednim godinama ispite polagao u junsko-julskom roku, te je uvijek uživao u slobodnom ljetu.


Foto: N1
Foto: N1

Bojan Derajić ostvario je historijski uspjeh tokom studiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci postavši tek drugi student u skoro šest decenija postojanja te visokoškolske ustanove sa svim desetkama u indeksu.

U početku nisu postojale ambicije za svim desetkama

Iako je postigao historijski uspjeh, Bojan Derajić ne krije da mu je u početnom periodu studiranja osnovna ideja bila samo da položi sve ispite i ostvari uslov za narednu godinu. No to se brzo promijenilo.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Već u prvom semestru uvidio sam da nije problem postići visoke ocjene, samo ako se dovoljno posveti spremanju ispita i ako se gradivo savlada na najbolji mogući način, pojašnjava.

Dodaje i to da se samo na prvoj godini desila potreba za izlaskom na septembarski rok, dok je u narednim godinama ispite polagao u junsko-julskom roku, te je uvijek uživao u slobodnom ljetu.

Djeca iz manjih mjesta su izložena većim preprekama

Obzirom i na vlastito iskustvo, vjeruje da djeca koja žive na selu ili u manjim mjestima, a odluče da upišu fakultet u većem gradu, obično su izložena dodatnim poteškoćama i preprekama na tom putu.

 – Od njih se konstantno zahtijeva viši nivo samostalnosti i odgovornosti. Definitivno vjerujem da okruženje i uslovi u kojima smo odrasli utječu i na nas kao ličnosti, i na ono što postižemo u životu, i kroz edukacije i sve ostalo, navodi.

Pratite znatiželju i sopstveni sistem vrijednosti

Za uspjehe slične njegovim vjeruje da nije potrebno nikakvo značajno odricanje.

 – Sve što je potrebno jeste adekvatno organizovati vrijeme i obaveze. Potrebno je i izbaciti sve nepoželjne i nepotrebne aktivnosti, poput provođenja previše vremena na društvenim mrežama, mišljenja je Bojan.

Obzirom da je član fondacije BH Futures Foundation, ističe i važnost toga da se studenti uključe u organizacije koje će im omogućiti upoznavanje drugih ambicioznih studenata, ali i profesore i stručnjake, prenosi N1.

Pri izboru zanimanja ističe svoje ubjeđenje da je najvažnije držati se unutrašnjih motivacija, te da pratimo sopstveni sistem vrijednosti umjesto da očekujemo spoljašnje motivacije i podsticaje.

Vjeruje da je najvažnija poruka koju može poslati društvu to da svaki pojedinac treba shvatiti da je svaki dan prilika da postanu bolji nego što su bili, da nauče nešto novo i urade nešto dobro za nekoga.