Student medicine optužen da je donio bombu u porodilište

Faruk je optužen za posjedovanje eksplozivne tvari i posjedovanje imitacije vatrenog oružja prilikom incidenta u bolnici.


Foto: Envato
Foto: Envato

Student medicine pojavio se u petak pred britanskim sudom, optužen za planiranje napada i odnošenje bombe ručne izrade u bolničko porodilište gdje je radio.

Muhamed Faruk (Mohammad Farooq, 27), uhapšen je ispred Univerziteta bolnice Sveti Džejms u Lidsu, u sjevernoj Engleskoj, 20. januara sa, kako tužioci kažu, “živom” ekspres bombom koja je sadržavala 13.7 kilograma niskoeksplozivne smjese domaće izrade.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tužioci takođe tvrde da je Faruk izveo “neprijateljsko izviđanje” baze Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva u sjevernoj Engleskoj ranije ovog mjeseca nakon što je bio ohrabren na internetu da je napadne.

Suočen je s jednom optužbom za pripremanje terorističkog čina u vezi s planom vazdušne baze, za koji tužioci tvrde da je bio motivisan islamskim ekstremizmom.

Faruk je takođe optužen za posjedovanje eksplozivne tvari i posjedovanje imitacije vatrenog oružja prilikom incidenta u bolnici, za koji tužitelji kažu da je bio motivisan ljutnjom prema drugom članu osoblja.

Muhamedd se pojavio putem video veze na Prekršajnom sudu u Vestminsteru. Od njega se nije tražilo da se izjasni o krivici i naređeno mu je zadržavanje do sljedećeg sudskog ročišta 3. februara na Centralnom kaznenom sudu u Londonu, prenosi Apnews.com.