Broj studenata u RS sve manji, rektor poručio: “Otvaramo univerzitet prema studentima iz inostranstva”

Umjesto da se bave uzrokom problema, nadležni su pažnju usmjerili na posljedice.


unibl

Svake godine na fakultetima u RS ostane nepopunjeno, više od 1000 mjesta, a studenata je manje nego ranije. Za fiziku, matematiku, poljoprivredne nauke, srpski jezik i književnost, zainteresovanih studenata, skoro da i nema. Nadležni kažu, na to, uticati ne mogu.

 – Mi ne možemo povećati broj studenata iz RS jer je vama potpuno jasno da iz godine u godinu broj srednjoškolaca koji završavaju svoje srednje škole se smanjuje i priliv studenata iz škola iz RS će biti manji, to je potpuno jasno, rekao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

 – Univerzitet u Banjaluci se ne može boriti protiv nekih procesa kao što je demografija. Demografski pad je vrlo jasna stvar koju mi imamo u RS ali ono što Univerzitet radi jeste povećanje kvaliteta, objašnjava ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Željko Budimir.

Ništa bolja situacija nije ni u ostatku BiH.

Tužna realnost koja je pogodila sve fakultete u BiH, broj studenata sve je manji

Umjesto da se bave uzrokom problema, nadležni su pažnju usmjerili na posljedice. Čini se da su odlučili da krenu linijom manjeg otpora, piše Unaworld.com.

 – Otvaramo univerzitet prema studentima iz inostranstva. Prvi korak je učinio medicinski fakultet i očekuje se da to urade i to fakulteti za čije studijske programe postoji interes. REZ programi koji su od interesa za studente iz inostranstva dobiju dozvolu za izvođenje nastave na engleskom jeziku, kaže Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Veliki broj studeneta iz RS odlazi na studije u Srbiju. Na fakultetim u Novom Sadu i Beogradu, trenutno ih je više od 16 hiljada.

U Beogradu i Novom Sadu studira 16.000 studenata iz RS-a

 – Najviše njih upravo studira u Novom Sadu i najviše njih bira upravo Fakultet Tehničkih nauka za nastavak svog školovanja, naveo je Dejan Pudar, predsjednik Udruženja studenata RS u Srbiji.