Budimir: “Problem nepriznavanja diploma iz BiH u Sloveniji i Hrvatskoj je vještački izazvan”

"Neko ko završi fakultet u FBiH i RS, ukoliko je univerzitet akreditovan, neće imati nikakvih problema u susjednim državama."


graduation
Foto: Envato

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Željko Budimir istakao je da je problem nepriznavanja diploma u Hrvatskoj i Sloveniji izazvan vještački, da je riječ o pojedinačnim slučajevima i naglasio da to nije dobar pokazatelj i odnos prema RS-u.

Budimir kaže da se BiH ne može posmatrati kroz jedinstven akademski prostor, bez obzira što postoji Agencija za razvoj visokog obrazovanja u BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– RS ima svoju Agenciju za visoko obrazovanje koja sprovodi spoljno vrednovanje studijskih programa, a kroz nju prolaze svi procesi u vezi sa akreditacijama, rekao je Budimir.

Budimir je podsjetio na ustavnu strukturu BiH i istakao da se ne može posmatrati kao jedinstven akademski prostor, navodeći da se u RS-u sprovode najbolje evropske prakse i standari u visokom obrazovanju, piše RTRS.

– Očekujemo da će RS uskoro postati članica Evropske agencije za akreditaciju tako da se nadam da će s tim ovi problemi koji se javljaju pred svaki upis u BiH biti prevaziđeni, naglasio je Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da se problem javlja u proteklih nekoliko godina pred upisne rokove, kada zemlje u regionu plasiraju informaciju da diplome iz BiH nisu priznate.

– To su pojedinačni slučajevi koji se koriste u svrhu propagande kako bi studenti iz BiH studirali na drugim fakultetima. Nema nikakvog formanog razloga da Hrvatska ili Slovenija ne priznaju diplomu bilo kojeg Univerziteta koji je akreditovan u BiH, naveo je Gajanin.

Gajanin je potvrdio da nijedan od studenata, koji su završili fakultet na Univerzitetu u Banjaluci, nije ostao bez posla u susjednim državama kao i da nije odbijena aplikacija za posao, te dodao da se prigovori iz regiona odnose na Agenciju na nivou BiH.

– Ono što je sasvim sigurno jeste da neko ko završi fakultet u FBiH i RS, ukoliko je Univerzitet akreditovan, neće imati nikakvih problema u susjednim državama, zaključio je Gajanin.