Student Aldin Kovačević dodao novu funkcionalnost u Bitcoin Cash novčanik

Aldin Kovačević, student Odsjeka za IT na Internacionalnom Burch univerzitetu pažnju javnosti privukao je svojim jedinstvenim sistemom VoteChain koji je kreirao u toku svog dodiplomskog studija.


Screenshot 4 1
Foto: Klix.ba

VoteChain je zamišljen kao elektronički sistem glasanja koji koristi blockchain tehnologiju kako bi spriječio pokušaje izborne krađe ili namiještanje glasova.

Sa Bitcoin-om i blockchain tehnologijom Aldin se prvi put upoznao 2018. godine, kada je u okviru studija počeo raditi u firmi tribeOS. Jedan od njegovih prvih zadaka bio je napraviti “biblioteku” za Bitcoin Cash blockchain, koja bi se mogla integrisati u sistem koji su tada razvijali na poslu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Od tada pa do danas, blockchain tehnologija ostaje nešto čemu je Aldin strastveno posvećen te konstantno traži nove načine upotrebe ove tehnologije kao i načine za unaprijeđenje korisničkog iskustva s dosadašnjim aplikacijama, prenosi Klix.ba.

Blockchain tehnologija me zanima, jer je primjenjiva u različitim područjima gdje su integritet, nepromjenjivost podataka i anonimnost bitni, kao što su financije, spašavanje ključnih informacija i dokumenata, glasanje itd. Kada se stvari jednom stave na blockchain, one su tu stalno i nepromjenjivo (niko ne može izmijeniti podatke, niti tvrditi da ne postoje), a različite tehnologije koje se koriste u blockchain sistemima omogućavaju anonimne, brze i sigurne transakcije. Smatram da ta tehnologija ima dosta potencijala i mjesta za široku upotrebu u budućnosti, kako u monetarnom smislu kroz kriptovalute, tako i za stvari kao što su izdavanje digitalnih dokumenata, diploma, glasačkih listića itd., objašnjava Aldin.

Upravo istražujući prilike da da svoj doprinos, Aldin se nedavno prijavio na poziv na stranici Bitcoin.com, te je među brojnim kandidatima iz cijelog svijeta, izabran da na Android aplikaciji Electron Cash doda opciju pod nazivom “multi-signature wallet”. Šta to znači?

Electron Cash je elektronički novčanik za Bitcoin Cash kriptovalutu, koji omogućava njeno čuvanje i slanje drugim osobama. Inače, svi elektrončki novčanici su u osnovi single-signature, što znači da samo jedna osoba može da kontroliše novac i protok novca u novčaniku. Multi-signature novčanici su tzv. “m-of-n” novčanici u kojima protok novca zavisi od saglasnosti više osoba.

Matematički to bi izgledalo ovako: “m” je broj osoba koje trebaju dati saglasnost kako bi se transakcija mogla provesti, dok je “n” broj osoba koje su napravile novčanik. Na primjer, ukoliko dvije osobe kreiraju zajednički novčanik i stave novac u njega, a žele ograničiti mogućnost trošenja novca bez saglasnosti obje osobe, napravit će “2-of-2” novčanik. U tom slučaju obje osobe se moraju složiti da bi transakcija bila izvršena, odnosno potrebna su dva elektronska potpisa. Ako žele da se novac troši bez ograničenja, u tom slučaju bi kreirali “1-of-2” novčanik. Novčanik “2-of-3” znači da su ga napravile tri osobe, ali potrebna je saglasnost najmanje dvije osobe kako bi se novac mogao trošiti.

Multi-signature opcija za Electron Cash novčanike postojala je ranije na verziji za desktop, ali ne i na mobilnoj verziji aplikacije. Aldin je uspješno dodao tu opciju i u mobilnu verziju novčanika uz još par izmjena u mogućnostima za slanje novca, pop-up za jednostavni pregled informacija u novčaniku te je uradio par bugfix-ova. Electron Cash trenutno je jedan od samo par mobilnih novčanika za Bitcoin Cash koji korisnicima nude ovu opciju.

Aldin Kovačević na Odsjek za IT Internacionalnog Burch univerziteta stigao je iz Richmond Park škole u Tuzli i kako sam kaže, bez nekih predznanja na polju IT-a osim osnova programiranja, a danas je jedan od najperspektivnijih studenata iza kojeg su brojni projekti i poslovne saradnje. Priznaje da mu je podrška koju je dobio od profesora Dine Keče bila veliki oslonac.

Aldin je požrtvovan, vrijedan, ima izvanredne radne navike i iskreno najbolji je student kojeg sam imao u svojoj 12 godina dugoj karijeri. Kada je došao na univerzitet nije znao da programira, a danas radi nevjerovatne projekte. Moram da kažem da univerzitet dosta ulaže u opremu koja studentima stoji na raspolaganju. Nedavno je uloženo oko 100.000 KM u novi kabinet s tehnologijom posljednje generacije. Moja želja je da studenti poput Aldina budu prepoznati na domaćem i međunarodnom tržištu, riječi su profesora sa Odsjeka za IT, Dine Keče.