Stručnjaci otkrili koliko bismo najviše sati dnevno trebali provesti sjedeći

Prema najnovijim istraživanjima, ako radite uobičajenih osam sati, za početak biste dva trebali provesti na nogama.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Nakon što ovo pročitate, vjerovatno ćete poželjeti ustati. Naime, napokon je okriveno koliko sati biste trebali provesti sjedeći na poslu. U svakom slučaju, ako ste razmišljali o jednom od onih modernih stajaćih poslova, ne bi bilo loše da krenete u nabavku.

Prosječni radnici danas provode sjedeći 10 sati. Većinu na poslu, ispred kompjutera (gdje često čak i ručamo), a zatim kod kuće ispred televizije ili, opet, kućnog računara.

Zdravstvena istraživanja već duže vrijeme nas upozoravaju koje su sve štetne strane produženog sjedenja: raste rizik od pojave srčanih bolesti, dijabetesa, pretilosti, karcinoma, depresije, ali i mišićnih i zglobnih problema. Neki naučnici čak tvrde da su kancelarijske stolice pogubniji za vaše zdravlje od pušenja i da indirektno ubijaju više ljudi od virusa HIV-a. A čak ni vježbanje prije i poslije posla neće ublažiti štetne učinke sjedenja na poslu.

Ali sada su naučnici došli do službenih savjeta koliko bismo vremena trebali provesti sjedeći, a koliko stojeći, što bi moglo drastično utjecati na naše poslovne navike.

Naime prema službenom izvještaju stručnjaka, objavljenom u britanskom časopisu za sportsku medicinu, trebali bismo početi stajati, kretati se i uzimati pauze barem dva od osam sati koje provedemo na poslu. No to nije sve. Zatim bismo postepeno trebali produžavati vrijeme na nogama, sve dok ne provedemo barem pola radnog vremena, tj. četiri sata, stojeći.

– Budući da se cijela naša kultura zasniva na sjedenju, pa tako uvijek pitamo druge je li im udobno i žele li sjesti, znamo da imamo puno posla pred sobom, izjavio je Gavin Bradley, direktor međunarodne skupine ‘Active Working’ koja želi smanjiti pretjerano sjedenje.

– Naš prvi zadatak je da navedemo ljude da provedu dva sata na poslu ne sjedeći. Kako god to postigli, važno je samo da se dignete, upozorava Bradley.

Stojite ili hodajte kad god možete

Ako razgovarate na telefon – dignite se, kad ste na sastanku – stojite, ako trebate nešto reći kolegi – odite do njega i stojeći mu to recite umjesto da mu se javite putema chata. Koristite stepenice umjesto lifta, za početak makar kad se spuštate. Izađite na ručak, a nemojte ga pojesti ispred kompjutera.

– Metabolizam se usporava 90 posto nakon 30 minuta sjedenja. Enzimi koji prenose loše masti iz vaših arterija u mišiće, gdje sagorijevaju, usporeno se kreću. Mišići gornjeg dijela tijela su vam ‘isključeni’. A nakon dva sata, dobar kolesterol opada za 20 posto. Ako se dignete samo na pet minuta, već ćete poboljšati situaciju i pokrenuti različite aktivnosti u organizmu. To su toliko jednostavne stvari da su gotovo glupe, ističe Bradley.

Naučnici su već prije znali za povezanost neaktivnosti s višim stepenom bolesti i smrtnosti, to su pokazala istraživanja vozača autobusa i poštara koji su radili u kancelariji još 1950-ih godina. A novija istraživanja samo su donijela lošije i lošije prognoze.

Danas živimo sjedilačkim načinom života, pa Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je čak 95 odrasle populacije nedovoljno aktivno, te čak ne ispunjava ni minimalne uslove da se pet puta sedmično bavi umjerenom do intenzivnom fizičkom aktivnosti.

(Express.hr)