Stotine mladih na Sajmu zapošljavanja JOB4U

Nemamo dovoljno prilika – poručili su mladi koji su svoju šansu za zaposlenje, pronalazak prakse ili stipendije pokušali pronaći na Sajmu za zapošljavanje JOB4U, koji je 12.12.2017. godine održan na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.


sajam1

Sajmu su prisustvovale stotine mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, a imali su priliku posjetiti više od 20 štandova na kojima su se predstavili poslodavci iz oblasti bankarstva, IT sektora, JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, te predstavnici različitih organizacija i kompanija koje mladima nude praksu i stipendije.

Za sve posjetioce organizovane su i interaktivne radionice i predavanje na kojima su mogli naučiti kako se predstaviti poslodavcu, saznati koja su to perspektivna zanimanja, kako napisati CV, pokrenuti vlastiti biznis, ali naučiti više o volontiranju i prednostima društvene angažovanosti.

– Mlade treba ohrabriti i podržati u namjeri da pokrenu vlastite biznise. Većina njih boji se poduzetništva, iako imaju sjajne ideje. Moramo ih podržati, jer to je jedan od odgovara na veliki broj nezaposlenih mladih u BiH, poručila je Najra Krvavac, predavačica i stručnjakinja u oblasti samozapošljavaja.

Na Sajmu je predstavljena i online platforma JOB4U čiji je cilj pomoći u zapošljavanju studenata i mladih. Riječ je o interaktivnoj platformi koja će povezivati mlade osobe koje su u potrazi za stipendijama, praksama i poslovima, te kompanije, organizacije i institucije. Korištenje platforme za sve mlade potpuno je besplatno.

Sajam JOB4U naredne godine biće organizovan i u drugim bh. gradovima.

Organizator JOB4U – jednodnevnog sajma o zapošljavanju je STUDOMAT, online platforma namijenjena studentima i mladima, a partner projekta je Institut za razvoj mladih KULT.

(STUDOMAT.ba)