Stipendije Turskog fond za stipendije “Turkiye Burslari” za 2019. godinu

Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice (YTB) raspisala je konkurs za dodjelu stipendija za dodiplomske, master i doktorske studije stranim studentima koji ostaje otvoren do 20. februara, javlja Anadolu Agency (AA).


turkiyeburslari

Iz YTB-a je saopćeno kako su počele prijave za stipendije za studij na odabranim i prestižnim univerzitetima u Turskoj. Turska studentima iz svih dijelova svijeta nudi mogućnost naknade za smještaj, obrok i zdravstveno osiguranje. Također, plaćene su i avionske karte za prvi dolazak, odnosno povratak nakon završetka studija, prenosi portal Stipendije.ba.

Advertisements

Turski fond za stipendije (Turkiye Burslari) nudi mogućnost stipendiranja višegodišnjeg školovanja na prestižnim turskim univerzitetima ili programa koji traju nešto kraće.

Vlada Republike Turske sredstva za stipendije stranim studentima osigurava u namjeri da podrži razvoj obrazovanja mladih u prijateljskim državama. Cilj Turske je i da kroz obrazovanje uspostavi mostove prijateljstva između pojedinaca i država, kao i da odgovori na savremenu potrebu za kvalifikovanim ljudskim resursima.

Besplatne prijave za turske stipendije se vrše isključivo elektronski i upućuju se direktno nadležnim službama u Turskoj preko online platforme kojoj možete pristupiti putem linka www.turkiyeburslari.gov.tr.

Na stranici se nalaze i detaljna uputstva o stipendijama i postupku aplikacije. Prijave donesene lično ili poslane putem pošte neće biti razmatrane.

Advertisements

Do sada je ovaj program stipendiranja koristilo nekoliko desetina hiljada ljudi. Oko 17.500 mladih iz 160 zemalja, stipendista Fonda, studira na univerzitetima u nekoliko turskih gradova.

U okviru programa koji ima značajnu ulogu u turskom visokoškolskom obrazovanju, svake godine bude stipendirano oko 7.000 stranih studenata.

Mladi koji prođu prvu fazu ocjenjivanja budu pozvani na razgovor koji se vrši na 100 mjesta širom svijeta, a vode ga akademski radnici i stručni uposlenici YTB-a. Osobe koje prođu u sljedeći krug, ostvaruju pravo na dobijanje stipendije. Kandidati imaju mogućnost učenja turskog jezika godinu, a zatim budu raspoređeni na univerzitet koji je bio jedan od njihovih izbora.

(STUDOMAT.ba)