Stipendije Njemačkog muzeja u Minhenu

Njemački muzej objavio je konkurs za dodjelu istraživačkih stipendija međunarodnim studentima.


Deutsches Museum Muenchen 1

Njemački muzej u Minhenu ima nekoliko primamljivih stipendija za istraživače koji su zainteresovani da rade šest ili 12 mjeseci na projektima koji uključuju ogromne i heterogene zbirke muzeja.

Podnosioci zahtjeva se pozivaju da svoje projekte baziraju na zbirkama njemačkog muzeja i da blisko sarađuju sa članovima muzeja kada formulišu svoje istraživačke prijedloge. Posebno su dobrodošli projekti koji uključuju inovativne pristupe istraživanju usmjerenim na artefakt. Tokom boravka, posjetitelji će svakodnevno imati kontakt sa kustosima muzeja, arhivistima i bibliotekarima (oko 50 članova), kao i članovima Centra za istoriju nauke i tehnologije u Minhenu (50 članova), prenosi Mreža mira.

Nosioci stipendija će imati svoje radno mjesto sa desktop računarom i telefonom i mogućnost privremenog boravka u subvencionisanim stanovima muzejskog kompleksa u onoj mjeri koliko su dostupne. Oni će predstaviti svoje istraživačke projekte svojim kolegama na početku svog boravka i očekuje se da redovno učestvuju na sastancima i radionica koje se organizuju.

Dodjeljuju se stipendije u iznosu od 7.500 € za period od šest mjeseci i 15.000 € za period od 12 mjeseci za doktorske stiepndije, a također se dodjeljuju i stipendije u iznosu od 15.000 € za šest mjeseci i 30.000€ za 12 mjeseci za postdoktorske stipendije.

Uslovi:

– Da imaju najmanje jednu visoku stručnu spremu (master ili doktorat);
– Nema ograničenja u pogledu državljanstva i starosti;
– Od svih naučnika se traži da naprave sopstvene odredbe za zdravstveno osiguranje;
– Sposobnost čitanja njemačkog jezika je preduslov za prijavljivanje.

Način prijave

Popunjen prijavni obrazac koji možete preuzeti sa zvanične stranice, opis projekta (3 do 5 stranica) i dvije preporuke poslati na sljedeću adresu:

Andrea Walther, Coordinator of the Research Institute Deutsches Museum, 80306 Munich;
Tel.: 00 49 (0) 89 2179-280; Fax: 00 49 (0) 89 2179-239;
E-mail: a.walther@deutsches-museum.de

Rok za prijavu je 12. oktobar 2018. godine.

(STUDOMAT.ba)