Senad Šepić: Mladima moramo ponuditi perspektivu

Mladima u ovoj zemlji mora se vratiti vjera u bolje sutra, a Predsjedništvo je mjesto iz kojeg se te poruke moraju i trebaju slati – poručio je kandidat za člana Predsjedništva BiH Senad Šepić na kafi sa mladima iz cijele Bosne i Hercegovine.


Kafa sa Sepic

Šepić je s mladima razgovarao u okviru događaja “Kafa sa…kandidatima/kinjama za člana Predsjedništva BiH” koji je u Sarajevu organizovao Institut za razvoj mladih KULT, kako bi podržao razumijevanje mladih u izbornom procesu za Predsjedništvo BiH, ali i kandidatima/kinjama omogućio da spoznaju stvarne izazove sa kojima se ova populacija susreće.

Advertisements

Mladi su se interesovali za korake koji bi se mogli poduzeti kako bi se spriječile migracije ove populacije, o boljem položaju talentovanih mladih u BiH, ali i putu zemlje ka Evropskoj uniji u kojoj većina mladih vidi budućnost.

– Sve ono zbog čega naši ljudi odlaze vani, pogotovo mladi ljudi, to moramo riješiti u BiH. Kada je riječ o poziciji člana Predsjedništva BiH, to je institucija iz koje se šalju poruke –  nade i budućnosti ili straha i prošlosti. Ja sam čovjek koji će slati direktne poruke nade, poruke rješenja, budućnosti, odnosno generalno ću slati poruke koje će ljudima u BiH, a posebno mladima davati nadu, vjeru, hrabrost da ovdje ostaju, grade svoju budućnost i da se bore za državu BiH, istakao je Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka za člana Predsjedništva BiH.

U Bosni i Hercegovini živi oko 700.000 mladih, koji su zakonima o mladima definisani kao osobe dobi od 15 do 30 godina. Većina mladih ima pravo glasa, a Institut za razvoj mladih KULT na ovaj način im želi dati priliku da budu birači, a ne glasači. Mladi trebaju i moraju biti dio programa političkih stranaka u BiH i krajnje je vrijeme da najviši nivo vlasti u svoj diskurs stavi mlade kao primarni fokus.

S druge strane, kroz program „Kafa sa…“ predstavnici/e vlasti koje ti mladi biraju imaju priliku svoje izborne programe kreiraju u skladu sa stvarnim potrebama mladih u BiH.

„Kafa sa…predsjedničkim kandidatom/kinjom“ namijenjena je mladima iz cijele BiH do 35 godina starosti, koji žele biti dio konstruktivnog dijaloga o potrebama i izazovima sa kojima se ova populacija suočava.

(STUDOMAT.ba)