Pod kompetencije zaposlenika spadaju i ‘meke’ i ‘tvrde’ vještine. Prva skupina se odnosi na znanja potrebna za obavljanje nekog posla, a druga podrazumijeva međuljudske odnose.


Meke vještine su osobine ličnosti, karakteristike, društvene ili komunikacijske vještine. Drugim riječima, skup karakternih, socijalnih te jezičnih ili govornih vještina – sve ono što odlikuje vaš odnos s ljudima. One su potrebne jednako kao i tvrde vještine, ali ih je teško mjeriti. Slične su emocijama i sposobnostima ljudi da ‘čitaju’ druge.

Meke vještine stječu se s iskustvom i vremenom te su iznimno bitne za poslovanje, pogotovo za one dijelove koji su usmjereni na korisnike. Poslodavci traže ljude s takvim vještinama jer su primjenjive na sve grane poslovanja, odnosno moguće ih je prilagoditi brojnim vrstama posla. Nije moguće nekoga ‘istrenirati’ za takvo nešto.

Neki od primjera mekih vještina su komunikacija, sposobnost kreativnog razmišljanja, radna etika, sposobnost rada u timu, umrežavanje, donošenje odluka, pozitivnost, dobro iskorištavanje vremena, fleksibilnost, kritičko razmišljanje, rješavanje konflikata te brojne druge osobine.

(eKapija.ba)STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.