Šta se sve u našem organizmu dešava kada smo pod stresom?

Šta se sve dešava u organizmu kada ste izloženi stresnoj situaciji? Ako vas zanima odgovor na ovo pitanje, pročitajte redove koji slijede. A ako ne želite da se te užasne stvari više dešavaju vašem tijelu, počnite da obuzdavate napetost.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Kad se suočimo sa događajem koji naš mozak svrsta u kategoriju “opasnih”, cijeli organizam se za tili čas stavlja u stanje povišene pripravnosti. Samo nekoliko trenutaka, i organizam je gotov na reakciju tipa “udri i bježi”. Pojačava se priliv krvi u mišiće, izoštravaju se čula, podiže se prag bola, a “krzno” se kostriješi. Iako već hiljadama godina civilizovani, na “napad” dajemo životinjski odgovor, a u organizmu se bude instinkti mnogo stariji od civilizacije.

Centralni nervni sistem podiže prag bola kako bismo lakše podnijeli stresni događaj i eventualne povrede. Mnoga ozljeđena mjesta registrovaćemo tek izvjesno vrijeme poslije “okršaja”.

Zjenice se šire – time se omogućuje prijem većeg broja fotona, a samim tim i bolji vid, čak i u uslovima minimalne osvjetljenosti.

U jetri se šećer pohranjen u vidu rezervne materije – glikogena, pretvara u glukozu, osnovni izvor energije, koji je odmah na raspolaganju.

Srce kuca brže i jače, što omogućuje veći priliv krvi i, što je najvažnije, kiseonika, u mišiće. Zahvaljujući tome, mišići dobijaju i veći nivo glukoze nego u “regularnim” uslovima.

Nadbubrežne žlijezde luče veću količinu hormona stresa – adrenalina, koji omogućuje brže reflekse i munjevitije razmišljanje i odlučivanje.

Priliv krvi u crijeva se smanjuje, a ona se preusmjerava u mozak i mišiće.

Malje se, premda su danas samo gotovo neprimjetan ostatak nekadašnjeg krzna, kostriješe kako bismo djelovali krupnije i opasnije. To se postiže zahvaljujući koži koja pridržava korijen dlake i dovodi ga po potrebi u uspravan položaj.

Prema tome, izbjegavajte stresne situacije. Ako ništa drugo, barem nemojte biti njihov izazivač.

(krstarica.com)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X