Šta razlikuje šefa od lidera?

Nisu svi šefovi veliki lideri i nisu svi lideri sposobni šefovi. Da li znate razliku između šefa i lidera?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Svako od nas je bar jednom u životu imao šefa. Čak i šefovi imaju svoje šefove, bez obzira da li rade za velike korporacije ili mala preduzeća. Čak i vlasnici samih tih preduzeća imaju akcionare iznad sebe kojima odgovaraju i klijente zbog kojih se trude da njihov biznis poraste.

U današnjem kompetitivnom društvu koje se veoma brzo mijenja i koje je obilježeno neprekidnom trkom za novcem, šef je, u mnogim slučajevima, prestao da bude lider i postao strog i neko čija naređenja treba da se slušaju i poštuju bez pogovora. Takvo ponašanje dovodi do toga da su kompanije ispunjene nezadovoljnim radnicima koji više ne rade za opšte dobro i rast kompanije, već čisto zbog isplate plate na kraju mjeseca. U drugom slučaju u neprekidnoj su trci za unapređenjem i boljim radnim mjestima kako bi i sami postali oni koji će davati naređenja. Međutim, ovakvi stavovi proizvode uglavnom negativnu energiju i akcije koje mogu biti veoma štetne za biznis.

Glavna razlika između šefova i lidera je da šefovi često kreiraju disharmoniju, neodlučnost i unutrašnje borbe koje ometaju dolazak do cilja, dok lideri daju ohrabrenje, ponos i želju za saradnjom koji ne samo da pokreću biznis već vrlo često donose i bolje rezultate od očekivanih. U trci ove dvije vrste rukovođenja, zaposleni koji su vođeni liderom uvijek će prije stići na finalnu liniju. Takođe, radnici kod lidera imaće mnogo više želje da krenu u ‘novu trku’.

Karakteristike šefa

Iako se šef obično definiše kao osoba koja je zadužena za nadgledanje radnika, radnici ga često doživljavaju kao nekoga ko daje naloge na jedan veoma nadmen način. Ovo je, u suštini, najčešća karakteristika šefa u očima uposlenika.

Šef želi da ispunjava ciljeve koje su postavili njegovi nadređeni kako bi izgledao dobro pred njima. Iz razloga što je profit ‘jedini cilj’ poslovanja, šefovi imaju tendenciju da iskoriste one koji su ispod njih u hijerarhijskoj ljestvici.

Šef često vodi svoje radnike u atmosferi straha i zastrašivanja i postavlja svoju vlast kao vrhovni zakon za one koji su ispod njega i od kojih se očekuje da ga slušaju bez pitanja. Šefovi zahtijevaju poštovanje samo na osnovu svog položaja, i često će kažnjavati svoje radnike, ukoliko dovedu u pitanje njihovu vlast.

Karakteristike lidera

Lideri imaju ovlaštenje da upravljaju, ali takođe imaju tendenciju upravljanja u obliku veoma pozitivnog uticaja. Lider preuzima odgovornost primjerom i one koji su pod njegovim uticajem na taj način podstiče i pokazuje im kako se posluje.

Lider pruža zadivljujući primjer svojim zaposlenim da ga slijede. On ispiriše svoje sljedbenike da djeluju i rade u okviru njegovih polja ekspertize, a zauzvrat, on poboljšava njihova znanja i iskustvo. Tako je lider samo produžetak njegovog tima kojem on daje jasne smjernice i poboljšava njihove sposobnosti.

Zaposleni radnici koji slijede lidera su takođe motivisani i osjećaju se kao aktivni dio jedne poslovne cjeline. To je zato što lider podstiče svoje zaposlene da daju sugestije, nude ideje, razgovaraju o prednostima i manama a od čega jača ukupno poslovanje.

Lider može uložiti dodatno vrijeme u razvoj aktivnosti na jačanju timskog duha ili dodatnu obuku i trening u cilju smanjenja grešaka, poboljšanja komunikacije, a sve u cilju obogaćivanja radnika kao ljudi u timu.

Upoređujući rezultate – ko je bolji, lider ili šef?

Ukoliko upoređujemo šefove i lidere, lider dobija pravo poštovanje kroz svoje zasluge, dok se zahtjevi šefa poštuju kroz njegove pozicije ili autoritet. Lider razmišlja i unapređuje zaposlene, dok je šefova najveća briga nivo produktivnosti i ostvarivanje ciljeva po svaku cijenu.

Česte uzrečice lidera su ‘Mi’ i ‘Idemo’, čime gradi ponos, povjerenje i osjećaj pripadnosti članova svog tima, dok uzrečice šefa ‘Ja’ i ‘Vi’ rađaju izolaciju i osjećaj inferiornosti.

Kada na kraju sumiramo, lider inspiriše mnogo veću produktivnost i uspješan rad što je veoma često osujećeno ukoliko imate šefa autoritarne prirode. Zaposleni koji su vođeni željom za napretkom mnogo su srećniji, produktivniji i kreativniji od onih koji su vođeni potrebama.

(BiznisInfo)