IEEE Day 2016: “1 soba, 4 učesnika, 60 minuta. Možete li izaći?” – IEEE Room Escape

IEEE Studentski ogranak Univerziteta u Sarajevu organizira događaj pod nazivom IEEE Room Escape.


IEEE Escape Room Plakat Cover

IEEE Room Escape se po drugi put organizuje 22. i 23. oktobra, u sklopu obilježavanja IEEE Day 2016. IEEE Day predstavlja godišnjicu prvog okupljanja inženjera i članova IEEE-a s ciljem razmjene njihovih ideja i stručnih radova.

Tema ovogodišnje proslave je “Korištenje tehnologije za bolje sutra” pa se tim povodom širom svijeta okupljaju članovi udruženja u svojim lokalnim zajednicama kako bi pomoću pripremljenih radionica, projekata i seminara unaprijedili svoje znanje i doprinijeli razvoju tehnologije.

IEEE Room Escape je igra naučno-zabavnog karaktera kreirana tako da učesnici mogu pobijediti samo ako dovedu timski rad, koncentraciju, domišljatost, liderstvo i strpljenje do najvišeg mogućeg nivoa. Igra počinje tako što se odaberu četiri učesnika koji imaju tačno sat vremena da riješe različite zagonetke i izazove koji se nalaze na taktički raspoređenim mjestima u jednoj prostoriji.

IEEE Room Escape se izdvaja po tome što ima dva tipa zagonetki, prve koje zahtijevaju opće znanje i druge koje su u vezi sa strukom, odnosno u pitanju su zagonetke u vezi sa elektrotehnikom.

U slučaju da učesnici ne uspiju za sat vremena riješiti sve zagonetke, moraju se slikati sa smiješnim natpisima, na primjer: “Tako blizu”, “Možda sljedeći put” ili “Ups, opet sam propao”. Igra će biti takmičarskog karaktera pa će tim koji u najkraćem roku riješi sve izazove i izađe iz prostorije biti proglašen pobjedničkim timom, a članovi tima će biti nagrađeni prigodnim nagradama.

IEEE (Institut inženjera elektrotehnike i elektronike) je najveće svjetsko stručno udruženje osnovano 1884. godine, koje okuplja preko 400.000 inženjera iz cijelog svijeta. IEEE Studentski ogranak Univerziteta u Sarajevu je dio krovnog IEEE udruženja i okuplja ambiciozne studente Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Tokom rada, IEEE Studentski ogranak je organizovao brojne projekte od kojih se posebno izdvajaju “Solarno drvo”, projekat stručnih posjeta kompanijama i praksi “beENG” i radionica robotike “RoboStart”.

(STUDOMAT.ba)