Šta poslije lošeg razgovora za posao?

Loš razgovor za posao je situacija koja nam može oduzeti dosta energije. Često se završi odbijanjem, a uvijek se završi vašom željom da zaboravite da se on ikada dogodio. Ukoliko se pitate šta je najbolje učiniti kada se desi ovo grozno iskustvo čitajte dalje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Piše: “According to Kristina”

Loš razgovor za posao lako možete prepoznati, nezavisno od toga da li imate ili nemate radnog iskustva. Radi se o takvom razgovoru tokom koga se osjećate vrlo neprijatno, i svjesni ste da iz toga neće izaći ništa dobro. Ne mislim na tipične pojave koja što su trema, nervoza, strah od nepoznatog, već na onaj osjećaj iznutra, neki vid intuicije, koji vam govori da ste na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Često ova loša osjećanja vezujemo za osobe koje nas intervjuišu. One mogu mnogo da doprinesu opštoj atmosferi intervjua za posao. Volim da kažem da je razgovor sa “pravim” poslodavcem nalik na dobar “dejt“: komunikacija se razvija bez previše truda, poštujete iste vrijednosti i imate slične ideje. Loš razgovor za posao je upravo suprotno – sjedite naspram osobe koja vam je odbojna i/ili ne sluša vas, odsutna je duhom, pokazuje nadmoć, trudi se da vas omalovaži. Sigurna sam da ste bar jednom to doživjeli. Prosto osjećate da niste “kliknuli”.

Bilo kako bilo, loš razgovor se dogodio, a vi ne znate šta je pošlo naopako. Ili znate, ali ne znate da li ste na to mogli da utičete. Ne vrijedi misliti o tome šta ste sve mogli da učinite, morate se fokusirati na budućnost. Ako je već došlo do toga da učite na svojim greškama, bar to uradite kako treba.

Loš razgovor za posao? Uradite ove 3 stvari

Ako ste riješili da iz loše situacije izvučete najbolje, onda se svakako posvetite prevazilaženju iste. Okej, bilo je grozno, ali sada da vidimo šta sve možete naučiti iz toga. Sigurna sam da ne želite da se ovaj scenario svaki put ponavlja, zato razmislimo šta treba da uradimo. Evo 3 ideje.

1. Tražite povratnu informaciju

Ovo nije uvijek moguće, ali možete pokušati ukoliko je u pitanju pozicija u koju ste polagali mnogo nade. Inicijativa ovdje može biti korisna. Možda je zaista bio problem u vama? Da biste to riješili, probajte da pitate.

Ukoliko vam, recimo, mejlom (određena osoba, ne opšti mejl) ili telefonom javljaju da niste primljeni, to je prava prilika da postavite direktno pitanje šta je eventualno pošlo naopako. Možete dobiti odgovor tipa “Zatvorili smo ovu poziciju, ne tražimo nikoga jer smo shvatili da nemamo potrebu za ovim radnim mjestom”. Tada znate da nije bio problem u vama. U slučaju drugačijeg odgovora, bar možete čuti nešto korisno: šta im se nije svidjelo, gdje se niste dobro pokazali, i slično. Recimo, mogu vam reći da traže nekoga ko će se bolje uklopiti u kulturu kompanije.

2. Razmislite

Pokušali ste da dobijete povratnu informaciju, ali je niste dobili? Bez brige, možete doći i sami do zaključka zašto je razgovor “propao“. Nekada će to zaista zavisiti od vas, a nekada od njih. Cilj je da postanete što bolji u predstavljanju sebe potencijalnim poslodavcima, kako bi oni dobili bolji uvid u vaše osobine i kvalifikacije.

Došlo je vrijeme da sami razmislite šta je to prošlo dobro, a šta je loše. Trudite se da iz toga nešto naučite. Prođite u mislima kroz tok razgovora. Čak i ako nemate previše iskustva u razgovorima za posao, sigurno ćete se sjetiti nekih situacija tokom ovog razgovora kada vam se svidjelo šta ste rekli. Zapamtite to za kasnije. Trebalo bi da formulište neki vid šablona za predstavljanje sebe.

Što se vašeg nezadovoljstva, postoji 2 moguća scenarija koja su to mogla izazvati, a da zavise od vas:

  • Niste se pokazali u najboljem svjetlu – nekada trema učini svoje i vi prosto ne možete da prikažete “svoje najbolje” i
  • Niste dovoljno kvalifikovani – osjetili ste se inferiorno što ne posjedujete određene osobine i/ili kvalifikacije.

Ovom prvom problemu se neću previše posvećivati u ovom tekstu, to je tema za sebe. S druge strane, druga stavka je ono što bi trebalo da vas zabrine, ali više o tome u narednom odjeljku.

U međuvremenu razmislite da li je vaš CV dobro oslikao vaše poslovne sposobnosti.

3. Unaprijedite

Veliki sam zagovornik koncepta kontinuelnog obrazovanja. U današnje vrijeme poslodavci iz većine oblasti traže konstantno usavršavanje i obrazovanje. Osim stručnih znanja traži se i visok nivo emocionalne inteligencije. Zato se nemojte čuditi ako budete osim stručnih, budete pitani i neka “životna” pitanja.

Ukoliko vam se tokom razgovora za posao učini da ne vladate dobro materijom, a razgovor nije za neku ulaznu/početničku poziciju u kompaniji (tada je to u redu), možda je vrijeme da malo osvježite svoja znanja. U zavisnosti od toga koja industrija je u pitanju, moguće je naći kurseve, obuke, dodatne škole i programe, koji će vam dati one kvalifikacije koje osjećate da vam fale.

Zaključak

Ovaj tekst je nastao kao proizvod mog ličnog kopanja po ovoj temi. Kada god sam tražila odgovore na pitanja ovog tipa, nisam nailazila na adekvatne. Zato sam riješila da preuzmem stvari u svoje ruke, koliko god mi moje iskustvo u traženju posla to dopušta.

Ukoliko vam je ovaj tekst bio interesantan i koristan, podijelite ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama, ili pošaljite nekome kome mislite da će zatrebati. Hvala na čitanju.

(According to Kristina)