Šta o poslu možemo naučiti od manipulatora, narcisa i psihopata?

Proučavajući kadete sa West Point psiholozi su otkrili da se uz pomoć jedne negativne osobine može predvidjeti uspjeh. Pogađajte…ta osobina je NARCIZAM.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Naime, kod kadeta su proučavani različiti aspekti njihove ličnosti koji utiču na njihovu vještinu liderstva i jedina osobina koja je bila karakteristična za sve uspješne kadete bila je upravo narcizam.

Zaintrigirani, a i istovremeno i užasnuti, naučnici su odlučili da saznaju na koji način ‘negativne’ osobine ličnosti dovode do uspjeha. Dakle, tim psihologa na čelu sa Set Spainom, profesorom korporativnog ponašanja na Binghamton University School of Management, sproveo je iscrpnu analizu više od 140 različitih studija i svoje rezultate objavio u izvještaju ‘Tamna strana poslovnog uspjeha’.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izvještaj opisuje tri tipa ličnosti koje imaju najveće šanse za poslovni uspjeh, a to su narcisi, manipulatori i psihopate. Pojedinci koji nemaju ove osobine mogu da imaju korist od ovih saznanja, jer će naučiti kako da u pravom trenutku upotrijebe neke od karakteristika ovih tipova ličnosti i na taj način uspješno ostvare ono što žele.

Ali kod svega ovoga postoji jedan problem, ako se zaigrate možete ostati bez prijatelja, porodice i klijenata.

Narcisi su entuzijastični

Napoleon i Stiv Džobs su upravo ‘zahvaljujući’ svom narcizmu postigli nevjerovatne uspjehe. Oni su svoje potrebe i želje stavljali iznad potreba i želja drugih ljudi. Narcisi su hrabri u postavljanju visokih ciljeva i uporni u pridobijanju drugih kako bi ostvarili svoje ideje.

Sjajni su u predstavljanju sebe, svojih ideja i nevjerovatno entuzijastični kada je neka stvar važna za njih. Jedna od definicija liderstva je sposobnost preciznog definisanja ciljeva i podsticanje drugih da te ciljeve prate. Tu narcisima pomaže njihov stav jer su oni ipak genijalni, a i njihove ideje su najbolje za koje ste ikad čuli.

Manipulatori lako utiču na druge ljude

Profesionalni manipulatori znaju sve načine kako da od drugih dobiju ono što oni žele.

– Postoji nekoliko načina manipulacije, od pohvale i laskanja preko formiranja saveza sa kolegama, pa čak i prijetnji, objašnjava profesor Spain.

Može zvučati čudno da je za uspješno liderstvo potrebna sposobnost manipulacije. Zato oni koji žele da budu dobre vođe moraju da razviju i ovu osobinu, ali svakako u tome bi trebalo da budu umjereni.

Psihopate ne žale ni zbog čega

Naravno da najuspješniji lideri nisu psihopate, bar ne u smislu u kom većina ljudi ima asocijaciju na pomen riječi psihopata. Korporativna psihologija pod terminom psihopata podrazumijeva ljude koji sebe stavljaju ispred drugih, uvjek su u prvom planu, ali su bez imalo stida i srama kada ono što su uradili ne uspije. Komplikovaniji su i zahtjevniji u odnosu na manipulatore i narcise, ali se i najbrže oporave od neuspjeha.

Ono što je problem kod ova tri tipa ličnosti je što vrlo lako mogu da skliznu u neuspjeh jer bez puno razmišljanja rizikuju i lako prave greške.

(Biznis info)