Šta najviše pomaže prilikom napornog učenja?

Kada dođu ispitni rokovi svima je potrebna pomoć, ako ne oko učenja, onda oko ostajanja budnim i koncentrisanim.


student studying

Učenje traje satima i duboko u noć, a spavanje je luksuz.

Advertisements

Kako se izboriti sa umorom i manjkom koncentracije?

Umor je česta pojava pogotovo kod onih koji ne spavaju redovno, dovoljno ili u pravo vrijeme. Naravno, moždana aktivnost tokom učenja može da iscrpi cijeli organizam.

Manjak koncentracije je najčešće povezan sa nedostatkom sna i umorom, ali i sa manjkom motivacije ili lošom tehnikom učenja.

Sprečavanje umora

Osim dovoljne količine sna svakog dana (od sedam do devet sati sna tokom noći), energiju možemo povratiti i konzumiranjem određenih namirnica, kao i zdravim navikama i fizičkom aktivnošću.

Veoma hranljiv doručak jedan je od preduslova za dobro funkcionisanje organizma tokom dana. Osim toga, konzumiranje zelenog čaja i koštunjavog voća pomaže da se energija održi na nivou, a da moždana aktivnost bude u skladu sa potrebama.

Nivo šećera u krvi takođe može da pomogne prilikom učenja, jer nam daje dodatnu energiju. Međutim, slatkiši mogu imati kontraefekat – iako nam se čini da smo poslije pojedene čokoladice puni energije, ona je kratkog daha. Zato je bolje šećer potražiti u zdravijim namirnicama, kao što je voće – pogotovo na primjer sušeno voće – grožđe, smokve, brusnica…

Kada nakon nekog vremena provedenog u učenju koncentracija počne da opada – vrijeme je za neku fizičku aktivnost. To može biti i šetnja od 10 minuta ili nekoliko vježbi istezanja. Važno je da natjerate krv da procirkuliše tijelom i snabdije mozak potrebnom količinom kiseonika.

Jačanje koncentracije

Koliko je koncentracija povezana sa odmornim tijelom, toliko je povezana i sa motivacijom. Naravno, koncentracija je povezana i sa okruženjem i uslovima za učenje, ali i to je nešto na šta svako može da utiče.

Često se za jačanje koncentracije koriste energetska pića, ali ona ne poboljšavaju pamćenje, nego nas samo na vještački način održavaju budnim i aktivnim. Osim energietskih pića, kafa je veoma popularno piće u periodima maratonskog učenja, kao i razni preparati za koje se misli da poboljšavaju pažnju i pamćenje.

Iako se najčešće koriste preparati koji su na bazi biljaka, kao što su žen šen ili ginko, i oni sigurno nisu štetni za zdravlje – ali mala je vjerovatnoća da zaista pomažu prilikom pamćenja. Prije bi se moglo reći da oni utiču na cjelokupno zdravlje organizma i da pomažu imunitetu, ali ne i lakšem pamćenju teških lekcija i gradiva. Veoma je važno biti pažljiv prilikom korištenja ovih preparata – jer postoji mogućnost nekih neželjenih dejstava ili alergijskih reakcija na određene sastojke, ali i pojave nesanice, glavobolja, krvarenja i slično.