‘Šta bolji, najbolji’: Postani top student uz ove savjete

Niko vam neće lagati da će biti lako i da ćete kroz studij proledbjeti na oblaku sreće, smijeha i vječnog zadovoljstva. Naravno da nećete.


college girl female student studying at night

Ali uz nekoliko savjeta koje ćete uključiti u svoju dnevnu, tjednu i mjesečnu rutinu cijeli će proces ipak ugodnije i bezbolnije proći.

I ti možeš biti top student, ako to želiš. Donosimo vam par savjeta o tome kako postati bolji student, a koje piše mojfaks.com.

Pohađaj predavanja i budi skoncentrisan/a

Nema smisla doći na predavanja i spavati (osim ako ne želiš završiti na YouTube-u), a nema smisla niti preskakati baš svako predavanje. Veliki dio posla možeš odraditi samo time što ćeš biti na fakultetu, biti skoncentrisan/a na predavanjima i uspostaviti komunikaciju s predavačima. Ako želiš učiti manje – radi na ovom dijelu više!

Balansiraj posao i studiranje

Nauči pronaći ‘zlatnu sredinu’. Zapamti da tvoj studentski posao najčešće ipak nije krajnji cilj tvoje karijere i tvojih trenutnih životnih planova nego sredstvo koje ti olakšava plaćanje školarine. Ako izmiješaš prioritete zaboravit ćeš zašto si na fakultetu.

Unaprijed se pripremi za svoje zadatke

To se zove učenje! Privikni se na ideju da će ti ovo biti glavna zadaća sljedećih nekoliko godina. (Jer si ti to tražio/la!)

Student doing homework at home
Student doing homework at home

Uči i čitaj sjedeći, ne u krevetu i imaj uvijek olovku u ruci

Čist tekst koji nije podvučen je nepročitan tekst! A ako profesor na predavanju pročita neki pasus, obavezno ga potcrtaj. Vjerojatno će biti na sljedećem testu.

Pronađi mirno i tiho mjesto za učenje

Ovo će biti tvoje utočište. Nema grickanja sjemenki ili smokija, nema muzike u ušima, nema nasmijavanja prijatelja koji uče s tobom. Ne-ma!

Uči najduže sat vremena, a onda uzmi pauzu

Iako mnogi savjetuju pauzu nakon svakih 20 minuta, to je možda malo prečesto, posebno ako te materija zanima i baš se uspiješ super skoncentrisati. Ali nemoj pretjerivati! Sat vremena bit će dovoljan – nakon toga prošetaj do automata za kafu, istegni leđa i odmori oči. Pravilo je: dva sata učenja za svaki sat predavanja.

Završi seminarski rad nekoliko dana ranije da ga stigneš pročitati i dopuniti ako ustanoviš da treba

Pročitaj seminarski prijatelju ili roditeljima, ako je potrebno. Neka ti neko drugi ukaže na neke pogreške ili nejasnoće u pisanju kojih možda nisi ni svjestan/na. A što se ovog ranijeg završavanja tiče – niko nije rekao da je ovo škola za kampanjce i one koji se provlače kroz ušice igle. Ovo su savjeti za top studente.

Nauči se nositi s emocijama

Nekad ćeš biti depresivan/na, nekad bezvoljan/na i apatičan/na, ali ništa od toga ne bi trebalo previše utjecati na tvoj uspjeh. Kao i najbolji profesionalci, potrebno je donekle odvojiti posao od emocija, a tvoj posao trenutno je studirati i završiti faks s najboljim mogućim ocjenama. Također je bitno zadržati pozitivan stav jer od silne negativnosti i kukanja se niko nikad nije usrećio.

Pronađi odgovarajući ispušni ventil

Najbolji studenti su potpune osobe. Ispušni ventil nije (isključivo) alkoholiziranje i glupiranje po gradu. Učlani se u neku udrugu, pogledaj besplatne filmove u sklopu filmske večeri na fakultetu ili nešto slično, piši za studentske novine, sudjeluj u događanjima na kampusu i oko njega.

Uživaj u procesu

Ovo bi trebao biti zabavan i, uprkos svemu, poprilično bezbrižan period tvog života. Pristupi mu tako!