Sretne vijesti za sve studente: Novo istraživanje dokazalo šta se desi ako jedete tjesteninu tri puta sedmično

Studenti sada mogu jesti tjesteninu bez straha od debljanja!


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Istraživanje nedavno sprovedeno u kanadskoj bolnici St.Michael, na osnovu 30 nasumično odabranih ispitanika od 2448 učesnika, koji su jeli tjesteninu tri puta sedmično umjesto ostalih ugljikohidrata, držeći istovremeno dijetu sa niskim glikemijskim indeksom. Praćenje ove dijete bio je ključni detalj u istraživanju.

Dijeta sa niskim GI je zasnovana na konceptu glikemijskog indeksa, koji rangira hranu na granicu na kojoj je organizam razbija da formira glukozu. Tjestenina ima nizak glikemijski indeks, što znači da izaziva manji rast nivoa šećera u krvi, nego bilo koji drugi ugljikohidrati, kao na primjer riža ili bijeli hljeb.

Ljudi koji su učestvovali u istraživanju jeli su u prosjeku 3,3 porcije tjestenine sedmično, umjesto drugih ugljikohidrata. Svaka porcija bila je ekvivalentna približno pola šolje kuhane tjestenine.

Istraživači su otkrili da su učesnici u ovom eksperimentu zapravo izgubili oko 0,5 kilograma, tokom prosječnog praćenja od 12 sedmica, prenosi Ultra.

Istraživanje je utvrdilo da tjestenina nije doprinijela povećanju tjelesne težine ili povećanju tjelesne masti, rekao je glavni autor dr John Sievenpiper, klinički naučnik s bolničkog kliničkog centra za prehranu i modifikaciju rizika.

U stvari, analiza je zapravo pokazala mali gubitak kilograma. Dakle, suprotno zabrinutosti, možda tjestenine mogu biti dio zdrave prehrane, poput dijete sa niskim GI.

Zaključak istraživanja takođe glasi:

Tjestenina u kontekstu prehrambenih obrazaca s niskim GI ne utiče negativno na adipozitet, pa čak smanjuje tjelesnu težinu i BMI u poređenju sa prehrambenim uzorcima s višim GI.

Naučnici su dodali, kako je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo hoće li se nedostatak debljanja proširiti i na tjesteninu, kao dio drugih zdravih dijeta.