Srđan Vukadinović o optužbama za seksualno uznemiravanje: To rade studenti koji su obnavljali godine ili dobijali loše ocjene, neće tako reagirati najbolji

"To rade studenti koji su obnavljali godine ili dobijali loše ocjene, neće tako reagirati najbolji..."


profesor srdjan

Srđan Vukadinović, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, nakon što je “optužen” za seksualno uznemiravanje od strane nekoliko studentica odlučio je razgovarati s novinarima Oslobođenja. On je samo jedno od akademskih imena koje dolazi iz svijeta glume, a koje se ovih spominje u negativnom kontekstu.

Kao što je već poznato, nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona i ispričale svoje traume koje su kasnije objavljene na Facebook stranici Nisam tražila.

Pozdrav, ne znam kako ovo funkcioniše i da li je ovo pravi način da vam se obratim, uglavnom, evo priče:Kolega s…

Posted by Nisam tražila on Tuesday, 19 January 2021

Na početku je profesor Vukadinović kazao kako ne prati medijske izvještaje koji obrađuju ovu temu.

“Anonimno molim…akademija umjetnosti u Tuzli ima svog seksualnog predatora profesora Srđana vukadinovića koji to…

Posted by Nisam tražila on Tuesday, 19 January 2021

– Moje ime se pominjalo nekada u političkim obračunima, kada je moja supruga postavljena za ministricu u kantonalnoj vladi, pa su tada anonimne prijave u tom smislu išle jer tako je najbolje. Obično to rade studenti koji imaju manjak kredibiliteta, to rade studenti koji su gubili godine, koji su padali i nisu ostvarili ono što su mislili ostvariti, oni to rade i zato sve to treba provjeriti, kazao je on.

Još jednom je kazao kako ne gleda i kako ga ne zanimaju anonimne prijave.

– Ja sam još tada (misli na politički obračun) bio svjedok da su mnoge anonimne prijave tog tipa išle, ali jednostavno to niko nije procesuirao, a ja nisam mogao procesuirati jer ne znam o kome se radi. Radi se očito o nekim fantomima koji su izgubili godine, dobili loše ocjene ili nisu ostvarili ono što su mislili. Tako da će sigurno biti mnogo profesora koji jednostavno podliježu tome. Ovo je otvorena hajka na to. Bez imena i prezimena teško da možemo razgovarati ili optuživati bilo koga, dodao je.

“Seksistički i mizogini komentari i seksualno predatorstvo i zlostavljanje toliko su česti i duboko normalizovani u…

Posted by Nisam tražila on Wednesday, 20 January 2021

Ističe da studentice i studenti trebaju iz anonimnosti preći u javnost.

– Ne možemo ljude bez dokaza optužiti tako što će se pisati da su se ovako ili onako ponašali. Kažem vam da imajući u vidu neke slučajeve, tu ima dosta ostrašćenosti. Oni koji imaju manjak talenta i manjak vrijednosti tako reagiraju. Neće tako najbolji studenti ili najbolje glumice tako reagovati, od njih koji su zadovoljili kriterije to nećete čuti. Pobogu, mogu profesori pogriješiti. Pitam studente da li sam se ogriješio pa nekome dao manju ocjenu. Ako sam dao višu ocjenu, onda nema problema, ako sam dao manju ocjenu onda je to problem, zaključio je Srđan Vukadinović.