Specijalizant psihijatrije napisao emotivni status o studiranju i zaradio 11 hiljada ‘lajkova’

Mnogo puta smo čuli kako su studentski dani najljepši u životu. Specijalizant psihijatrije piše potpuno iskreno i emotivno o studentskom razdoblju, doživljajima i svemu što je naučio za vrijeme studiranja. Njegov status broji 11 hiljada 'lajkova'.


Friends I made on student exchange to France 🇫🇷
Ilustracija: Envato

I dok se studija neki prisjećaju s melanholijom, drugi su tek ušli u ovaj svijet, a neki su na pola puta i žive upravo te najbolje dane. Studentski dani su za svaku osobu posebni dani u njihovim životima, no kolektiv koji se tamo stvori, ostaje zauvijek u sjećanju, prenosi Moj Faks.

Dr. Vladimir Đurić, koji je završio Medicinski fakultet u Beogradu i trenutno odrađuje specijalizaciji iz psihijatrije na istom fakultetu, napisao je Facebook status iz kafića Medicinskog fakulteta, toliko pun emocija da je postao viralan. Trenutno broji preko 11 hiljada lajkova i nešto iznad hiljadu komentara.

Smijao sam se na sav glas i sjedio s najpametnijim i najdivnijim ljudima koje poznajem

Svoj status započinje opisivanjem kako se nalazi u kafiću na fakultetu gdje je svojevremeno ostavio makar jednu garsonjeru tokom studija. Ispijajući kafe i još ponešto, ponekad.

Smijao se na sav glas i sjedio s najpametnijim i najdivnijim ljudima koje poznajem. Jako sam šokiran. Meni smo izgledali tako veliki i odrasli kada sam studirao, piše.

Tačno po stolovima možete vidjeti koja ekipa je u kojem raspoloženju. Pored mene čemerna atmosfera, uzdasi i nervoza, a preko puta se eksiraju rakije uz grohot i radost… Nazdravljanje i galamu i dogovore kod koga će se skupiti večeras, piše ovaj ljekar.

Potom, Đurić piše kako bi najbolja reklama za Univerzitet u Beogradu bila snimanje upravo ovih scena kojima svjedoči.

I dok ih promatram kako se druže i evociram uspomene, pade mi na pamet misao koja je to još jedna ogromna komplementarna prednost fakulteta. Osim toga što će vam dati ulaznicu u bolji život, čitaj mogućnost da manje radiš za više novca, studiranje će vas naučiti da je nebitno koliko ste lijepi ako se često smijete. Da je nebitno koliko ste zgodni ako se znate zezati i šaliti. Da je nebitno koliko ste pametni ako znate brzo i jasno objasniti kolegi preko telefona neku pretešku teoriju dan pred njegov ispit. Da je nebitno koliko imate para ako znate dijeliti. Niti iz kakve porodice dolazite ako se znate družiti. Da je nebitno koliko se plašite ako ste zajedno s još nekim ko se isto toliko boji. I snalazite se, korak po korak, piše u svojoj emotivnoj objavi ovaj specijalizant.

Život je put ka snovima

Uz to, nabraja kako kroz studentski život moramo, ali i naučimo porasti, očvrsnuti, sazrjeti. – Pokazati sebi da možeš iako nije djelovalo tako… Naći najboljeg prijatelja… Kuma… Ili suprugu… Shvatiti da je život… Ništa drugo do put k svojim snovima… I snalaženje naspram nedaća koje se ispriječe, koje je lakše proći udvoje, a da ne kažem u desetoro. Naučiti kako postati čovjek. I prijatelj, raznježio se specijalizant.

Prema njegovom mišljenju, ovog ljeta nije vidio ništa ljepše od tih studenata te razmišlja kako bi ih sve počastio rakijama koje su pili. – I bih, da nisam onaj čudak koji sjedi sam, kaže. Za kraj, počinje razmišljati o svojim kolegama i prijateljima s kojima je prolazio ovakve situacije nekoliko godina prije, i pita se: – Šta li ovi moji rade večeras? Odavno nismo….