Smanjen broj upisanih studenata na fakultete u Bosni i Hercegovini

U petogodišnjem razdoblju značajno je smanjen broj kako upisanih studenata, tako i onih koji su diplomirali.


Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o statističkim pokazateljima u obrazovanju u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koja sadrži podatke o predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Advertisements

Prema podacima Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, u našoj zemlji je 51 licencirana visokoškolska ustanova, dok se na listi akreditivnih visokoškolskih institucija Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvalitete BiH nalaze 32 visokoškolske ustanove, dvije više u odnosu na prethodnu akademsku godinu.

Advertisements

Na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar prošle godine upisano je 81.228 studenata, što je manje u odnosu na prethodnu akademsku godinu za oko šest hiljada studenata. Među studentima je 69.438 brucoša, a 11.790 je apsolvenata.

U petogodišnjem periodu značajno je smanjen broj kako upisanih studenata, tako i onih koji su diplomirali, saopćili su iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.