Slovenija: Isti uslovi za upis studenata iz BiH kao za domaće studente

Studenti iz BiH od ove akademske godine u Sloveniji neće plaćati "školarine za strance", nego školarinu kao za domaće studente, potvrdila je šefica Odsjeka za evropske integracije u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Zorica Garača.


Studenti iz BiH od ove akademske godine u Sloveniji neće plaćati “školarine za strance”, nego školarinu kao za domaće studente, potvrdila je šefica Odsjeka za evropske integracije u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Zorica Garača.

Advertisements
Univerzitet u Ljubljani; Foto: Arhiva
Univerzitet u Ljubljani; Foto: Arhiva

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Predrag Govedarica je pozdravio potpisivanje Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja kojim je studentima iz BiH omogućeno studiranje u toj zemlji pod uslovima koji važe za domaće studente i pozvao nadležne da slične protokole potpišu i sa drugim zemljama, prenosi portal Klix.ba.

– Upravo visina školarine u zemljama EU, koja je znatno viša nego na visokoškolskim ustanovama u BiH i uopšte viši životni standard osnovna je prepreka studentima da se u većoj mjeri odlučuju za studiranje ili odlaske na programe studentske razmjene u inozemstvo, rekao je Govedarica Srni.

On je naveo da upravo zbog visokih cijena školarina za strance do sada studenti nisu u većem broju odlazili na studije u Sloveniju, te izrazio nadu da će se takva slika, zahvaljujući novim uslovima studiranja, promijeniti na bolje.

Advertisements

Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja potpisan je 25. jula na osnovu odredaba Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke potpisanog 1999. godine u Ljubljani.

Ista mjerila koja važe za studente iz BiH u Sloveniji, prema ovom protokolu primjenjivat će se i u BiH za studente iz Slovenije.

(SRNA/Klix.ba)