Skupština KS: Zakon o visokom obrazovanju pred zastupnicima 31. jula

Zakon o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo ponovno će se naći na sjednici Skupštine KS nakon što je jučer Vlada KS utvrdila njegov prijedlog.


Skupština Kantona Sarajevo; Foto: Sutra.ba
Skupština Kantona Sarajevo; Foto: Sutra.ba

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, kao predlagač ovog materijala, pripremilo je novi tekst ovog Zakona koji, u odnosu na onaj koji je povučen u maju mjesecu ove godine sa Skupštine Kantona, ima nekoliko novih odrednica.

Zakon ima dvije odvojene cjeline gdje se uređuje većim dijelom oblast visokog obrazovanja, a posebno su utvrđene zakonske odredbe koje tretiraju djelovanje Univerziteta u Sarajevu.

Kao završni korak u integraciji Univerziteta, Zakon propisuje njegov prelazak na trezorsko poslovanje koje će, kako je predloženo, šest mjeseci po usvajanju Zakona, resorno ministarstvo zajedno sa Ministarstvom finansija KS i Univerzitetom, urediti na principima ovakvog načina finansijskog poslovanja.

U odnosu na raniji tekst, Zakon sada utvrđuje nadležnost Upravnog odbora Univerziteta u smislu njegove nadležnosti u prijevremenim razrješenjima rukovodioca Univerziteta, odnosno fakulteta kao njegovih organizacionih jedinica u određenim slučajevima.

Također, definisan je sastav Upravnog odbora Univerziteta koji ima 11 članova. Prema prijedlogu Zakona, šest članova ovog UO imenuje Senat Univerziteta u skladu sa Statutom, četiri člana u ime osnivača imenuje Vlada, te jednog člana predstavnika studenata imenuje Senat Univerziteta kojeg izabere i predloži Studentski parlament.

Sva prava koja su u prethodnom tekstu zakona imali studenti, u smislu rokova ispita, uslova sticanja i gubljenja statusa redovnih studenata kao i druga pitanja koja uređuju studiranje u Kantonu Sarajevo u novom Zakonu ostala su ista, a o njima je javnost već upoznata.

Zastupnici će se o ovom Zakonu izjašnjavati na sjednici Skupštine KS koja je zakazana za 31. juli 2017. godine.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X