Skupština KS: Zakon o visokom obrazovanju nema podršku, Vlada odlučila da ga povuče

Prijedlog zakona bi se, kako je kazao premijer KS-a Elmedin Konaković, trebao ponovo naći pred zastupnicima na narednoj sjednici Skupštine.


Skupština Kantona Sarajevo; Foto: Sutra.ba
Skupština Kantona Sarajevo; Foto: Sutra.ba

U nastavku zasjedanja Skupštine KS-a, Vlada KS-a povukla je prijedlog Zakona o visokom obrazovanju.

Prijedlog zakona bi se, kako je kazao premijer KS-a Elmedin Konaković, trebao ponovo naći pred zastupnicima na narednoj sjednici Skupštine u junu, da bi se već od nove akademske godine mogao primjenjivati. On je najavio nove izmjene u ovom zakonu.

– Predložit ću trezorsko poslovanje Univerziteta. S druge strane, dat ćemo apsolutnu većinu akademskoj zajednici u Upravnom odboru. A to znači autonomija. I dalje ima onih koji misle da autonomija znači da smiješ potrošiti koliko god hoćeš javnog novca, a da te niko ne zaustavi. Ispoštovat ćemo sve procedure. Naš je sljedeći prijedlog da se potpuno ispoštuje okvirni zakon. Nema straha akademskoj zajednici da će neko imati većinu u Upravnom odboru. To će imati oni, ali ćemo ispoštovati zakon o budžetima koji kaže trezor i time smo sve riješili. Bit će sigurno ponovo nezadovoljnih. Donijet ćemo i pravilnik koji bi ljudi trebali biti predstavnici Vlade i Senata u UO. Napravit ćemo malo ozbiljniji kriterij za njihov izbor, kazao je Konaković.

(Oslobođenje)