SIPA i Fakultet političkih nauka UNSA potpisali Sporazum o saradnji

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (FPN) prof. dr Šaćir Filandra potpisali su Sporazum o saradnji.


Foto: SIPA
Foto: SIPA

Potpisivanju Sporazuma, koje je realizovano u četvrtak, 15.12.2016. godine, u službenim prostorijama SIPA-e, prisustvovali su i zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević, načelnik Sektora za planiranje, analitiku, saradnju i informisanje Ernad Musić i prodekan za nastavu i rad sa studentima FPN Mirza Smajić.

Okarakterizirano je to kao početak zvanične saradnje SIPA-e i FPN, koja će biti realizirana kroz zajedničke projekte s ciljem razvoja nauke i struke, naučno-stručnu saradnju u oblasti edukacije i usavršavanja studenata FPN, organizaciju specijalističkih kurseva i edukacija za pripadnike SIPA-e, organiziranje okruglih stolova i druge vidove saradnje.

Studenti Fakulteta političkih nauka bit će u prilici da posjete SIPA-u i prisustvuju predavanjima iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma i drugih vidova kriminala, uz prezentovanje primjera iz prakse od istražitelja SIPA-e, ali i predavanja iz drugih oblasti iz djelokruga rada SIPA-e radi informisanja studenata o ulozi Agencije i njenom značaju u bezbjednosnom sistemu BiH.

– Potpisnici Sporazuma obostrano su iskazali zadovoljstvo zbog zvanično započete saradnje dvije institucije, koja će biti od obostranog interesa, saopšteno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

(STUDOMAT.ba)