Završena Ekonomska olimpijada, pet najboljih predstavljat će BiH u Bratislavi

Ekonomska olimpijada je takmičenje je iz ekonomskog i finansijskog znanja namijenjeno učenicima srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina.


ekonomska olimpijada

Nakon intenzivnih priprema kroz dva kruga takmičenja, učenici iz 12 srednjih škola u ponedjeljak su se znanjem borili u finalu Ekonomske olimpijade.

Na trećoj po redu Ekonomskoj olimpijadi je pobijedila Emina Hodžić, učenica Gimnazije iz Fojnice. Ona se samostalno prijavila na takmičenje i nije imala školskog koordinatora koji bi joj pomagao u pripremama. Ona je u sva tri kruga takmičenja bila u samom vrhu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Drugo mjesto je osvojila Sara Čengić, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Sarajevo, a treće Lana Komšić, također učenica trćeg razreda iste škole.

Svečanom proglašenju pobjednika i 5 najbolje plasiranih koji će predstavljati BiH na međunarodnom finalu je prisustvovao Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

– Čast mi je što smo kao Vlada bili u prilici da budemo partner ovog projekta. Onog trenutka kada je 500 mladih osoba iz BiH odlučilo da svoje vrijeme utroši na edukaciju, da se dodatno obrazuje, svi su na taj način pobjednici. Sretno svima na olimpijadi u Slovačkoj, sa željom da predstavite našu zemlju u najboljem svjetlu, rekao je premijer Uk, dodavši da će se Kanton Sarajevo u narednom periodu potruditi da još više finansijski podrži ovaj i slične projekte.

Ekonomska olimpijada je takmičenje je iz ekonomskog i finansijskog znanja namijenjeno učenicima srednjih škola u dobi od 14 do 20 godina. Projekat je orginalno pokrenut u Češkoj, a vremenom se proširio na brojne države, uključujući i BiH u kojoj je takmičenje prvi put održano 2021. godine.

Cilj ovog projekta je potaknuti veći interes za ekonomiju među srednjoškolcima, te unaprijediti finansijsku pismenost i ekonomsko obrazovanje u zemlji, povezivanje srednjoškolaca sa stučnjacima iz oblasti ekonomije i finansija, kao i identifikovanje mladih talenata.

Iako Ekonomsku olimpijadu podržava Vlada Kantona Sarajevo, naši učenici ne uče mnogo o ekonomiji i finansijskoj pismenosti u školama. Na PISA testiranju, pored generalno lošeg rezultata gdje je BiH u rezultatskom zbiru završila na 62. mjestu od 79. testiranih država, i kao najgore plasirana država u regiji, naši učenici su pokazali posebno nizak nivo finansijske pismenosti.