Prilagodite se promjenama uz ova tri savjeta

Jeste li spremni za promjenu?


change 1632561692

Upisivanje fakulteta i odlazak od kuće je ogromna promjena u životu. Nije uvijek lako prilagoditi se promjenama, a mi vam donosimo savjete kako da vam taj proces postane lakši.

1. Stavite način razmišljanja ispred strategije

Organizaciona strategija se obično fokusira na „upravljanje promjenama“ kao skup sistema, procesa i odluka. Obično ne uključuje stanje svijesti samih menadžera. Ipak, razmislite o tome kada ste se zadnji put morali suočiti s velikom promjenom. Jeste li zbog toga osjećali nadu, strah ili zabrinutost? Da li biste donijeli drugačiju odluku (ili postavili drugačiju strategiju) da ste se osjećali drugačije?

Kad se fokusiramo na vanjske sisteme ili odluke, a da prvo ne prepoznamo ključnu ulogu našeg unutrašnjeg stanja uma, kolica stavljamo ispred konja. Uspješno kretanje, upravljanje i vođenje kroz promjene dolazi iznutra prema van.

2. Preoblikujte vaš odnos prema kontroli

Jedna od stvari koje nas svijet u promjeni uči je da koliko god želimo vjerovati da možemo kontrolisati budućnost, ono što tražimo je samo iluzija kontrole. Činjenica je da ni vi ni bilo ko drugi ne možete kontrolisati šta će se dogoditi kasnije danas, a kamo li slijedeće godine. Ono što možete kontrolisati je način na koji reagujete. Ne možete kontrolisati određeni ishod, ali možete kontrolisati želite li i kako doprinijeti ishodu kojeg želite vidjeti.

Ovo je često “gorak lijek za gutanje”. Ipak, veliki lideri u promjenjivom svijetu znaju kako to dobro iskoristiti.

3. Mislite kolektivno i kulturalno

Riječ fluks je i imenica i glagol. Kao imenica, to znači stalnu promjenu. Kao glagol, to znači naučiti postati fluidan. Postoji toliko različitih odnosa koje treba promijeniti koliko i ljudi, jer svatko od nas ima različita iskustva s promjenom.

Prečesto pretpostavljamo da drugi “misle poput nas” o promjenama i neizvjesnosti. Ova je pretpostavka u najboljem slučaju rizična, a često i opasna – posebno kada dođe do neočekivane ili seizmičke promjene. Vrijeme je za razmišljanje izvan prilagodljivosti ili otpornosti i preoblikovanje načina na koji razmišljamo, o čemu pričamo i odnosimo se prema promjenama.

Jeste li spremni za promjenu?