Šest razloga zašto je uvijek bolje pročitati knjigu nego pogledati filmsku obradu

Jasno je da su knjige većinom uvijek bolje od filmova. Ali zašto je to tako? Donosimo vam šest razloga zašto se uvijek razočaramo (nakon što smo se radovali mjesecima) kada pogledamo film urađen po našoj omiljenoj knjizi.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Ponekada režiseri ne uspiju zadržati fokus na onome što je važno: Poznato je da Stephen King nije bio zadovoljan Kubricksovom pokušaju da ekranizuje njegovu knjigu Isijavanje (The Shining). Kingu se nije sviđao Shelly-jev slabašni vrisak, niti Nicholsonovo prebrzo gubljenje pameti. Bez pisaca na njihovoj strani režiseri se gube u knjizi i shvatanju onoga šta je u biti pisac želio da bude naglašeno i šta je bitno za njega.

Advertisements

2. “Ovo nije onako kako sam zamišljao”: 500 ljudi koji čitaju neku knjigu imat će 500 interpretacija kako neki likovi i scene trebaju da izgledaju. Lahko se razočaramo ukoliko neki glumac ne zgleda onako kako smo mi to u svojoj glavi zamislili.

3. Ograničeno vrijeme: Većina filmova traje najviše 3 sata, što traži izbacivanje scena ili skraćivanje određenih, možda za nas i važnih trenutaka.

4. Poteškoće sa pisanjem teksta za film: Kroz filmove dobijamo jako mnogo vizualne stimulacije, međutim jako su ograničeni u pričanju neke priče kroz dijaloge. Pretvaranje riječi u vizualnu reprezentaciju i još stvaranje dijaloga i nije tako jednostavno kako se čini, pogotovo ukoliko se radi o likovima koji jako mnogo “razmišljaju” odnosno vode unutrašnje razgovore. Da bi se sve uskladilo potrebno je izbaciti određene scene.

Advertisements

5. Knjige nam dozvoljavaju da sve sami stvorimo: Neki filmovi su bolji zato što prate cijelu priči iz knjige. Alfred Hitchcock je uradio izvrstan posao u filmu Ralje (Jaws), nikada nismo mogli vidjeti tu ajkulu što nam je dalo prostora da je sami stvorimo u svojim glavama.

6. Knjiga vas uvijek prati: Muzika ima ploče, a pisanje ima knjige, međutim filmovi nam ne nude ništa opipljivo što bi mogli nositi sa sobom (ukoliko ne želite da nosite kasete ili CD-ove, ali čak ni tad vam nisu od koristi).

Tako da kada u buduće budete raspravljali šta je bolje, knjiga ili film, sjetite se starog prašnjavog prijatelja koji vas čeka na nekoj polici u vašoj sobi.

(Nezavisne novine)