Šest lakih načina da nađete vrijeme za sve što želite da uradite

Ponekad imate toliko toga da uradite da mislite da će vam mozak "eksplodirati". Zato ostajete da radite i duže ili radite kod kuće. To utiče na vaš odmor, san, zdravlje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sajt Logomachine.net daje neke zanimljive ilustracije kako da pronađete vremena za sve što želite da uradite.

Advertisements

Prestanite da radite prekovremeno

Ako radite i poslije, npr. radnog vremena, to ne znači da ćete povećati produktivnost i ne znači da ćete završiti više zadataka. U stvari, kada to radite bićete samo iscrpljeniji i nećete moći da se odmorite kako treba za sljedeći radni dan.

Govorite “ne” češće

Šta je važnije: Koliko ste zadataka završili ili kako ste ih kvalitetno uradili? Kada želite svima da pomognete, to vam odvlači pažnju sa važnih zadataka i obraćate više pažnje na nevažne stvari. Ili ste suviše dekocentrisani. Samo budite fokusirani na ono što (vam) je stvarno bitno.

Prestanite sve da radite sami

Drugim riječima – delegirajte. Nađite nekog da vam pomaže, tražite pomoć. Ono u čemu niste dobri, ili ste previše zatrpani, zamolite nekog da uradi umjesto vas. To je i tajna velikih lidera, oni znaju kako da rasporede posao i ne bave se svakom sitnicom.

Advertisements

Zaboravite na perfekcionizam

Kao što su studije pokazale, perfekcionisti mnogo više vremena provode usavršavajući svaku sitnicu, i oko svakog, i ne tako bitnog, zadatka. Međutim, kada ste usredsređeni na nebitne detalje, lako možete da propustite „širu sliku“.

Automatizujte zadatke koji se ponavljaju

Ako imate zadatke koji moraju da se ponavljaju svakog dana, a koji iziskuju isti ili sličan „odgovor“, probajte da ih automatizujete. Da li imate npr. klijente koji zovu sa istim pitanjem? Zapišite odgovore da ne biste gubili vremena oko traženja istih.

Dopustite sebi da ne radite ništa

Uzmite pauzu i budite sami neko vrijeme. Kada provodite vrijeme sami povećavate moždanu aktivnost, poboljšava se pamćenje, podiže se raspoloženje.

(BIZLife)