Šest koraka da razbijete lošu naviku i zamijenite je boljom

Svaka loša navika može se prekinuti, kažu psiholozi. I zvuči vrlo obećavajuće i nadahnjujuće, ali možda se pitate kako započeti ovu početnu promjenu. Ili još bolje, kako ne odustati kad postane najteže?


1. Budite iskreni sa sobom

Advertisements

Što ste iskreniji prema sebi oko svoje loše navike, to ćete je vjerojatnije promijeniti, kažu psiholozi. Osobe bliske vama kojima je zaista stalo do vaše dobrobiti mogu vam poslužiti kao ogledalo i dati vam povratnu informaciju imate li problem ili ne.

Ako ste već shvatili da je vaša navika loša, to je velika pobjeda. Napravili ste prvi korak. Psihološki “zid” je slomljen i možete prijeći na drugi korak.

2. Sakupite podatke i zapišite ih

Klinički psiholog predlaže da sami analizirate svoju naviku. Kao dobru opciju možete pokrenuti vlastiti dnevnik. Na primjer, možda imate naviku pucanja prstiju ili grizenja noktiju. Počnite stvarati neke bilješke kad to radite, prepoznavajući stvari poput osjećaja koje vam daje, kada ste to počeli raditi, te prednosti i nedostatke. Na ovaj način možete postati još svjesniji svoje loše navike.

Prikupljajte ove podatke najmanje jedan tjedan. Polako možete shvatiti što pokreće vašu lošu naviku, bilo da se osjećate tjeskobno ili vam je dosadno.

3. Manipulirajte svojom lošom navikom

Na primjer, možda ste shvatili da imate lošu naviku kasniti. Analizirali ste da volite pažnju kada ste posljednji na sastanku ili možda uživate u uzbuđenju. Jednostavno rečeno, ova loša navika može vam dati malo adrenalina i učiniti vaš život pustolovnijim.

Pokušajte sada dobiti isto zadovoljstvo od nečega zdravog. Na primjer, to može biti oblik tjelesnog vježbanja. Samo pronađite nešto lijepo što može unijeti iste emocije u vaš život umjesto stare, loše navike.

Advertisements

4. Budite realistični i ne požurujte se

Velika je mogućnost da već godinama živite sa svojom starom navikom. Bolje je ne tražiti previše od sebe, poput potpunog mijenjanja u samo tjedan dana. Ne stresirajte se, već uživajte u procesu. Postavite razuman cilj.

Ako sve vrijeme kasnite 30 minuta, prvo si postavite cilj da kasnite 10 minuta. Zatim polako to činite sve manje i manje svakog tjedna.

5. Koristite aplikaciju

Postoji nekoliko korisnih aplikacija koje vam mogu pomoći u bilježenju rezultata. Na primjer, to može biti internetska kontrola težine ili mrežno praćenje spavanja. Takve aplikacije pomoći će vam da izmjerite svoj uspjeh kako biste ga mogli vidjeti u stvarnom broju, gotovo kao dokaz da radite dobro.

Također postoji mogućnost da vaš sistem pojačanja neće raditi ili da ćete dobiti više “boli” zbog prekida navike i manje zadovoljstva usvajanjem zdravije i to je u redu. Vjerojatno ćete trebati preispitati svoj sistem nagrađivanja kako bi se užitak mogao povećati. Nakon što prestanete osjećati veliku “bol” zbog gubitka loše navike, bit ćete spremni prijeći na sljedeći korak.

6. Potražite dodatnu pomoć

Za dodatnu podršku obratite se članovima svoje porodice ili prijateljima. Na primjer, uvijek je lakše izgubiti kilograme s prijateljem. Samo sklopite sporazum koji ćete podržati i pratite jedni druge. Primjerice, zamolite mamu ili kolegicu da vas probude ujutro ako uvijek kasnite na posao.

Osobnog trenera možete dobiti i ako posjetite teretanu ili čak tamo nađete novog prijatelja. Oni vas mogu gurnuti da ne propustite nastavu i pružiti vam dodatnu stimulaciju.