Sedam stvari koje nikad ne smijete napisati u službenom e-mailu

Poslovna korespondencija u e-mailovima ima svoja pravila, kojih ako se ne držite, druga strana mogla bi vas doživjeti neprofesionalno.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Magazin Time donosi izjave koje treba izbjegavati u poslovnim e-mailovima kako bi komunikacija sa kolegama ostala na nivou:

1. Mrzim ovo radno mjesto

Iako možete biti razočarani zbog raznih okolnosti na poslu, nikada to nemojte spominjati u službenim e-mailovima. Nikada ne ističite negativne strane posla ili poslodavca.

2. Tražim drugi posao

Kada stvari krenu loše, čovjek prvo pomisli da promijeni posao. To je razumljivo, ali ne treba to isticati u poslovnim e-mailovima jer vas se može doživjeti kao problematičnu osobu koja ne daje najbolje od sebe.

3. On(a) je jako sexy

Seksualne aluzije u e-mailovima nisu stvari koje vam mogu pomoći u karijeri. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan: posao je mjesto za rad.

4. To nije moj problem

U kompaniji gdje se stvari rješavaju timski, rečenice poput “to nije moj posao” ili “to nije moj problem” mogle bi vam itekako unazaditi karijeru. Od vas se očekuje zajedničko rješavanje problema, a ne igra na vlastitu ruku.

5. Nije me briga

Vrlo je važno u poslovnoj korespondenciji pokazati brigu i odlučnost. Ako napišete da vas nije briga, odašiljete negativnu energiju koja na kraju ne donosi ništa dobro.

6. Između nas…

Radite u kompaniju, i kada se poslovno dopisujete, ne postoji “ti i ja”. Ako trebate nešto riješiti u četiri oka, nađite se uživo, jer ako e-mail započnete rečenicom “između nas”, ideja o timskom radu miljama je daleko.

7. Sutra neću doći na posao

Osim ako ste se teško razboljeli i znate da vas sutra nema na poslu, nije potrebno isticati u e-mailovima takve stvari. Najava nedolaska na posao za idući dan zvuči neprofesionalno, i kasnije bi mogli imati problema u karijeri.

(Poslovni.hr)