Sedam “smrtnih grijeha” u komunikaciji s drugima [VIDEO]

Julian Treasure, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za komunikacije, u svom slavnom TED govoru "How to speak so that people want to listen" , otkrio je, među ostalim, i sedam "smrtnih grijeha" koje biste trebali izbjegavati u komunikaciji.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Želite li biti uticajan ili jednostavno dobar (sa)govornik, ovih sedam stvari morate izbaciti iz svog vokabulara.

Advertisements

Tračevi

Jednostavno nemojte! Izbjegavajte ogovaranje i spasite se od zlih jezika. Tračanje će vam samo donijeti neželjenu etiketu i lošu reputaciju, a s vremenom će postati i odličan povod da drugi ogovaraju vas.

Osude

Svi smo ljudi. Imamo svoje dobre i loše strane. Vrline i mane. U većini slučajeva ne postoji generalno mjerilo što je ispravno, a šta pogrešno. Ne osuđujte druge jer nikada ne znate zašto su neke stvari činili niti kako biste vi postupili u njihovoj situaciji.

Prigovori

Ne prigovarajte stalno i ne žalite se na kolege, okolinu, vremenske uslove, ekonomsko stanje, partnera, prijatelje… Popis je zaista dug. Stalno žaljenje vrlo brzo se može pretvoriti u naviku, a ona vam ne treba.

Negativnost

Osim što ćete biti ugodniji sagovornik i lakše ćete ostvarivati poslovne i privatne veze, pozitivan stav u životu donijet će vam bolje zdravstveno stanje.

Advertisements

Izgovori

Uvijek imate spremno opravdanje za svoje greške, a najčešće je, naravno, kriv neko drugi. Ukoliko često koristite taj tip izgovora, riskirate da vas kolege počno gledati dugačijim očima i s vremenom više neće imati povjerenja u vas i vaše sposobnosti.

Pretjerivanja

Činilo se vam to tako ili ne, pretjerivanje je zapravo oblik laganja, a niko se ne želi družiti s lažljivcima, zar ne? Može vam se dogoditi da pretjerate nekoliko puta, ali nikako nemojte dopustite da vam to postane navika.

Dogme

Niko iz vaše radne niti privatne okoline ne želi biti sistemski bombardovani određenim dogmama koje su zbunjujuće i često upitne.

(AKTA)