Sedam razloga zašto su apsolventi i brucoši zapravo isti

Ko ne vjeruje, neka prvo diplomira. Onda će se sjetiti ovih riječi.


Students in the park
Ilustracija: Envato

Sigurno ste ne jednom u životu čuli onu da stariji podjetinje u ‘jeseni života’, a nije mnogo drugačije ni s apsolventima koji kao da se vrate na početak visokoobrazovnog ciklusa jednom kad se nađu jednom nogom van faksa.

1. I jedni i drugi su zbunjeni i neprilagođeni

Da, svi se sjećamo nervoze, iščekivanja i straha kad smo prvi put kročili na svoj fakultet na kojem ćemo provesti nekoliko godina (nećemo precizirati koliko godina), no znate li da je isto i apsolventima. Iako vam se može činiti da znaju sve i da su “kul”, apsolventi već beru brige o tome gdje će se i kako zaposliti, već se osjećaju kao da su se oprostili od svog fakulteta i kao da su miljama daleko od onog dana kad su upisali fakultet. Tako su i jedni i drugi zbunjeni i mislima u budućnosti – jedni maštaju o trenutku kad će se udomaćiti na faksu, a drugi pak kad će se udomaćiti na nekom poslu.

2. Kupuju majice s logom faksa u fakultetskom shopu.

Da, brucoši silom sile cijelom svijetu reći gdje studiraju i na taj se način bolje uklopiti u novo društvo svih koji studiraju ili su studirali, a apsolventima je ovaj shopping gorko-sladak jer majicu već osjećaju kao uspomenu na najljepši period života, piše mojfaks.dnevnik.hr.

3. Jednako ne uživaju u online predavanjima

Da, brucoši jer se ne mogu upoznati s kolegama i profesorima uživo niti početi istraživati svoj fakultet, a apsolventi jer su navikli na kontaktnu nastavu, a sad ovo… I u ovom su osjećaju ujedinjeni.

4. Slikaju sve i svašta

Prvo predavanje, zadnje predavanje? Užas na online predavanjima? Prva ocjena, zadnja ocjena? Prvi račun iz menze ili zadnji? Sve bi to željeli zabilježiti i zapamtiti jer svi znamo da se prvi pamte, ali ovo vrijedi i za sve zadnje što ćete napraviti u stažu studenta.

5. Slušaju ista predavanja

Uglavnom neke izborne kolegije, brucoši jer im je to uvodna godina, a apsolventi jer im fali koji ECTS bod pa ne žele ništa teško. Sve što počinje s “Uvod”? Može!

6. Koriste studentske popuste do maksimuma

Da, jednom kad dobijete studentska prava, pred vama se otvara sasvim novi svijet povoljnih cijena skoro svega: popusti na kino karte, koncerte, odjeću, kurseve jezika… Sve je to odjednom moguće. I više se nikada neće ponoviti samo zato jer ste postali dijelom neke demografske skupine. Brucoši koriste jer im je sve novo i zanimljivo, a apsolventi jer znaju da uskoro više neće imati tu mogućnost.

7. Cijene maminu kuhinju iznad svega

Brucoši jer ih još uvijek “pere” nostalgija, a apsolventi jer im je već pomalo dosta menze, pekara i fast fooda.