Sedam optičkih iluzija iz sovjetskih udžbenika: Šta vi vidite?

Da li vidite spiralu ili krugove? Da li vidite stepenice ili udubljenje za stepenastim plafonom?


Matematički problemi, različite mozgalice, zadaci iz fizike i logike su uobičajena pojava u ruskim školama, kao što su nekada bili u sovjetskim. Ali, pogledajmo neke iluzije koje će vas navesti da posumnjate u stvarnost koju vidite svojim očima.

Advertisements

Spirala ili krugovi?

Na prvi pogled izgleda kao spirala, ali ako pomoću miša ili olovke pratite linije, shvatit ćete da se radi o nizu koncentričnih krugova.

Ovu optičku iluziju je izmislio britanski psiholog James Fraser, a kasnije se njome bavio ruski fizičar Jakov Perelman, koji je proučavao optičke iluzije i objavio knjigu na tu temu.

Je li ova figura šira ili duža?

Ova iluzija je zasnovana na činjenici da je ljudskom oku često teško usporediti dužinu horizontalnih i vertikalnih linija. Čini se kao da je visina ove figure veća od njene širine, ali nije tako: one su zapravo jednake.

Jesu li ove figure jednake?

A i B su jednaki kvadrati, ali A izgleda više i uže.

Jesu li duge linije paralelne?

Advertisements

Ove dijagonale izgledaju zakrivljeno, ali zapravo male linije stvaraju ovu iluziju. Duge linije su u stvari paralelne. Ovo je takozvana Celnerova iluzija.

Jesu li horizontalne linije ravne?

Ovo se zove Heringova iluzija: horizontalne linije izgledaju kao da su krive, a u stvari su ravne.

Jesu li ova slova u istoj ravnini?

Ovu optičku varku je stvorio Jakov Perelman. Slova su sastavljena od crnih i bijelih linija. Ako povučete pravu liniju, vidjet ćete da su slova postavljena na istoj ravnini.

Šta ovdje vidite?

Ovo je Schroederova iluzija sa stepenicama. Je li vidite stepenice? Ili udubljenje za stepenastim plafonom? Ili komad papira koji je savijen u obliku lepeze? Zapravo, svi ovi su odgovori ispravni, ali ljudi obično vide jednu od tri opcije. Ako malo bolje pogledate, možete vidjeti i sve tri varijante, prenosi hr.rbth.com.